Priznám sa, že klasické polievky vôbec nevarím - myslím tie so smotanou, zahustené múkou, pretože sú pre mňa príliš hutné. Ale z času na čas si spomeniem na ich chuť či vôňu a snažím sa pripraviť ich zdravšiu, ľahšie stráviteľnú verziu.
Dnes
som pripravila "kôprovku", kyslú kôprovú polievku, v takejto odľahčenej
verzii. A je výborná. Múka a smotana tam vôbec nechýbajú. Okrem toho je
to aj spôsob, ako dostať zeleninu do tých, ktorí ju inak nezjedia.
POTREBUJEME (na cca 4 porcie) :
1 liter zeleninový vývar
8-10 stoniek stonkového zeleru
1/3 balenia zelenej špargle
1-2 ks šalotka
40 g maslo
1-2 zemiaky
soľ
korenie
ocot
čerstvý alebo mrazený kôpor
4 ks sušená šunka
2 - 4 ks vajce
PRÍPRAVA :
Vývar zohrejeme. Stonkový zeler umyjeme, spodnú časť odkrojíme a pokrájame na malé kúsky. Špargľu umyjeme, spodnú drevnatú časť a hlavičky odkrojíme, zvyšok pokrájame na drobné kúsky. Šalotku očistíme a pokrájame na jemno. Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kúsky.
Do hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme pokrájanú šalotku, stonkový zeler a špargľu, premiešame a na slabom ohni prikryté dusíme 10 minút (zelenina nesmie zhnednúť).
Po desiatich minútach pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vývarom, premiešame a necháme variť cca 15-20 minút - zelenina aj zemiaky musia byť mäkké. Rozmixujeme a prepasírujeme. Ochutíme soľou, korením, octom a pridáme posekaný kôpor. Premiešame, necháme minútku prebublať a podávame teplé. Ja som podávala s plátkom nasucho opečenej sušenej šunky, vareným vajíčkom a uvarenými špargľovými hlavičkami. Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára