6. apríla 2023

Lieskovcové makrónky s karamelovou ganache

Áno, opäť makrónky ... mám ich rada a stále ma láka skúšať nové kombinácie chutí a trénovať ich prípravu. Naša rodina fičí na karamelovej chuti, tak som na veľkonočné sviatky zvolila lieskovcové škrupinky, plnené jemnou belgickou čokoládou GOLD od Callebaut, ktorá má karamelovo-čokoládovú chuť. Škrupinky som tentoraz zvolila prírodné, bez farby, pretože tie mám najradšej.
 
 

 
Čokoláda GOLD je moja najobľúbenejšia od značky Callebaut - chutí naozaj výborne, chuž je lahodná karamelovo-smotanová, ktorá pohladí chuťové poháriky. Čokoládovú ganache som doplnila mletými lieskovcami prevoňanými rumom, zmiešanými s trochou karamelovej nátierky a trochou čokolády, kvôli konzistencii. Táto kombinácia sa mi k sviatkom tak nejako najviac hodila.
 
 
 
Na prípravu som zvolila tentoraz taliansku metódu s cukrovým sirupom, ktorá sa mi pri tomto druhu makróniek osvedčila. Po treťom pokuse musím skonštatovať, že lieskovcové škrupinky mi chutia viac ako mandľové a s lieskovcami sa mi robí lepšie ako s mandľami. 
 

 
POTREBUJEME (na 25 - 30 kusov kompletných kusov podľa veľkosti) :
 
na škrupinky
 
95 g mleté lieskové orechy
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2-3 bielky)
štipka soli
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda
mleté lieskovce na posypanie škrupiniek
 
na plnku
 
200 g čokoláda GOLD od Callebaut
100 g smotana na šľahanie
 
 
 
PRÍPRAVA :

Mleté lieskovce som preosiala, premixovala s práškovým cukrom a znovu celú zmes preosiala. Predpísaná gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g nevyšľahané bielko a stierkou som zmiešala na hustú pastu.
 
 
Kryštálový cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes nedosiahla 114°C (odmeriame cukrárskym teplomerom alebo si stopneme asi 6 minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v receptoch, ja používam teplomer). 
 
Medzitým, ako sa varí cukrový sirup dáme šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania (na nízkych obrátkach) vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom vyšľaháme na tuhý sneh.
 
Bielkovú zmes som na 3x stierkou vmiešala do lieskovcovej pasty. Miešať sa nemá príliš dlho, aby zmes veľmi nezredla - zmes sa má miešať dovtedy, pokiaľ plynule nesteká zo stierky a dá sa ňou napísať na ceste číslo 8. Zmes som následne dala do vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a nastriekala som na pekáč so špeciálnou podložkou na makrónky. Ja robím na obyčajnej silikónovej podložke (od Tescoma a od Orion). Povrch budúcich škrupiniek som posypala mletými lieskovcami.
 

Piekla som v rúre zohriatej na  145°C (funkcia ventilátor) asi 17 minút (niektorej rúre stačí menej či treba viac minút, treba si odskúšať). Makrónky som po uplynutí doby vybrala z rúry a na pekáči som ich nechala úplne vychladnúť - potom išli pekne samé dolu z podložky. 
 
 
  
Na ganache som zohriala smotanu na šľahanie po bod varu, keď zmes začala vrieť okamžite som ju odstavila z ohňa a naliala som ju na čokoládu (mala som malé peniažteky), nechala som minútu odstáť, premiešala som a keďže sa všetka čokoláda nerozpustila, dala som misku so zmesou ešte na 15 sekúnd zahriať do mikrovlnky a rozmiešala som zmes do hladka, prikryla som potravinárskou fóliou a dala som ganache do chladničky stuhnúť cca na 1/2 hodinu. 
 
 

Asi po 3/4 hodine som hmotu dala do cukrárskeho vrecka (bez špičky), odstrihla som špic vrecka a ganache som striekala po obvode polovice makróniek, do stredu som rovnako pomocou mokka lyžičky uložila po troche lieskovcovo-rumovo-karamelovej plnky, priklopila som druhou škrupinkou a zľahka som druhú škrupinku pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po celej makrónke.
 

Výsledkom sú makrónky s lahodnou karamelovo - smotanovou chuťou.Hotové makrónky som v uzavretej dóze nechala cez noc stuhnúť a odležať v chladničke. V chladničke ich aj skladujem, pokiaľ sa nezjedia, čo netrvá dlho.

 
 
   
NIEČO NAVYŠE :

Gold  Caramel Chocolate Callets - unikátna a intenzívna karamelová čokoláda s bohatými tónmi karamelu, masla, smotany a štipky soli. Zlaté dukátiky majú krásnu zlatú karamelovú  a bledo jantárovú farbu so zlatým odtieňom. Kakaové bôby sú vyberané, pražené a drvené priamo spoločnosťou Callebaut. 
 
Callebaut je jedným z mála výrobcov čokolády, ktorí stále vyberajú, pražia a melú svoje vlastné kakaové bôby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára