Tartaletky ... sú pre mňa výzvou. Ako dezert sa mi vizuálne veľmi páčia, pár krát som ich robila (vrátane košíčkov), aj v mojich prudko amatérskych podmienkach - ale bez originál ráfikov to bola drina urobiť ich tak, aby mali kolmé steny a boli vizuálne pekné.A pre pár kúskov pre našu rodinu sa mi ráfiky neoplatí kupovať. Okrem toho klasická veľkosť tartaletiek (priemer 80 mm) je pre mňa príliš veľká - ako porcia. Preto som bola veľmi rada, keď som objavila v cukrárskych potrebách v našom meste hotové košíčky v mini veľkosti (priemer 35 mm).
Tentoraz mi ako
inšpirácia poslúžili hruškové tartaletky v jednej z miestnych cukrární,
ktoré sa mi vizuálne veľmi páčili. Okrem toho mám veľmi rada ovocné
koláčiky a kombinácia hrušky so škoricou a pomarančovou šťavou mi prišla
ako veľmi dobrá a lákavá voľba.
POTREBUJEME (na cca 30 ks mini tartaletiek priemeru 35 mm) :
hotové košíčky
náplň
2 väčšie hrušky
3-4 PL pomarančová šťava
voňavé korenie podľa chuti (používam zmes Jablkový závin)
1/2 ČL škrobu rozmiešaného vo vode
krém
250 g Mascarpone
1 dl smotana na šľahanie
1-2 PL práškový cukor
1-2 PL jemná Lotus nátierka
zdobenie
mandľový krokant
rozmrvené Lotus keksíky
čokoládové ozdoby
PRÍPRAVA :
Najskôr si pripravíme hruškovú náplň, ktorá potrebuje vychladnúť. Hrušky ošúpeme a pokrájame na maličké kocky, dáme ich do vhodného menšieho hrnca, podlejeme pomarančovou šťavou a za občasného miešania udusíme do mäkka, ale nerozvaríme ich na kašu. Na konci pridáme voňavé korenie a premiešame. Môžeme zahustiť malou troškou škrobu rozmiešaného vode. Odložíme a necháme vychladnúť.
Na krém zmixujeme Mascarpone, práškový cukor, Lotus nátierku a smotanu. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Do košíčkov najskôr rovnomerne rozdelíme hruškovú plnku ...
Následne nastriekame krém ...
... a ozdobíme podľa chuti - ja som tentoraz použila čo dom dal - mandľový krokant, rozmrvené Lotus sušienky a čokoládové hoblinky
Dáme do vhodnej dózy s vrchnákom a dáme chladiť a stuhnúť do chladničky. Skladujeme v chladničke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára