19. júla 2022

Mandľové kocky s kávovo-karamelovým krémom a banánom

Sliepočky nám zniesli veľa vajíčok, tak som rozmýšľala čo s nimi. A spomenula som si na tortičky inšpirované Opera rezmi, ktoré som robila v minulosti. Tento koláčik vyžaduje veľa vajíčok, tak som trocha upravila recept a vznikol tento na oko lákavý a chuťovo výborný zákusok. Kombinácia mandľového korpusu, kávovo-karamelového krému, čokolády a banánu sa ukázala byť chuťovo mimoriadne lahodná. Sú naozaj výborné.
 

POTREBUJEME (na cca 12 - 14 kusov) :
 
korpus (mandľové cesto)
 
5 celých vajíčok
5 bielkov
31 g hladká múka
140 g mandľová múka
140 g práškový cukor

kávový sirup

100 ml voda
50 g krupicový cukor
2 lyžičky instantnej kávy

kávový krém

5 žĺtkov
2 ČL instantná káva
150 g krupicový cukor
43 ml voda
200 g maslo
2 PL jemná Lotus nátierka
 
čokoládový krém

100 g mliečna čokoláda (použila som s obsahom40% kakaa)
50 ml sladká smotana (33%)

poleva

100 g mliečna čokoláda (použila som s obsahom 40% kakaa)
50 ml sladká smotana (33%)

okrem toho  

pekáč veľký cca 40 x 35 cm
papier na pečenie
1-2 banány
 


 
PRÍPRAVA :

Príprava má niekoľko etáp. Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne  stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie (použila som klasický pekáč s vnútornými rozmermi cca 38 x 36 cm) a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. 

Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a po dĺžke prerežeme na 3 rovnako široké pruhy (okraje som predtým zarovnala - orezala). 

Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.

A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115°C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku. Krém môžete urobiť aj bez kávy - iba s karamelovou príchuťou, podľa chuti.

Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.

A ideme skladať :

Prvý pás cesta potrieme kávovým sirupom, rozdelíme polovicu kávového krému, priložíme druhý pás cesta, potrieme kávovým sirupom, natrieme čokoládový krém, uložíme kolieska banánov, ja som potrela banány tenkou vrstvou krému, položíme posledný pás cesta, potrieme zvyškom kávového krému, vrch urovnáme a dáme stuhnúť do chladničky. 

Po stuhnutí krému polejeme čokoládovou ganache, ktorú pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a natrieme na koláč. Po čiastočnom zatuhnutí (ganache úplne nestuhne ako klasická čoko poleva) ozdobíme podľa vkusu - ja som skúšala prvý krát zdobenie jedlým zlatom (kúsky položíme zlatou stranou na koláč a po cca 1 minúte pinzetou opatrne stiahneme papier, na ktorom sa zlato nachádza) a doplnila som ho jedlým zlatým práškom a mini čokoládovou ozdobou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára