Tento recept vznikol pôvodne spojením viacerých receptov a postupne som ho vypiplala podľa mňa do dokonalosti. Pre mňa je to typický recept pre toto už skoro jesenné obdobie. Šťavnatý a nadýchaný mrkvovo-jablkový korpus s kúskami kandizovaného ovocia, to všetko doplnené voňavým pomarančovým džemom, lahodným pomarančovým krémom a posypom z mletých vlašských orechov a Margot čokolády tvoria neskutočne harmonický celok a jeden kúsok vám zrejme nebude stačiť.
Na klasický veľký plech potrebujeme :
CESTO :
4 vajcia
1 hrnček polohrubej múky (použila som klasickú výberovú pšeničnú)
1 hrnček celozrnnej múky (použila som celozrnnú pšeničnú jemne mletú)
1 hrnček trstinového cukru
4 väčšie najemno nastrúhané mrkvy
2 očistené a nahrubo nastrúhané jablká
3/4 šálky rastlinného oleja
100 g hustého bieleho neochuteného joguru
2 lyžičky mletej škorice
2 lyžičky jedlej sódy
1 prášok do pečiva
hrsť kandizovaného ovocia (super sa hodí kandizovaná pomarančová kôra)
3/4 hrnčeka posekaných alebo pomletých vlašských orechov
pomarančový alebo marhuľový džem na potretie
pomarančový likér (nemusí byť)
štipka soli
KRÉM :
250 g Mascarpone
250 g jemného tvarohu
1/2 hrnčeka práškového cukru
2 vanilkové cukry
šťava a kôra z 1 veľkého pomaranča
pomarančový likér (nemusí byť)
Na ozdobu :
1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov
1/2 čokolády Margot
PRÍPRAVA :
Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s jedlou sódou, práškom do pečiva a škoricou, jogurt, ručne vmiešame strúhanú mrkvu, jablká, orechy, kandizované ovocie a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do papierom na pečenie vyloženého plechu a pečieme na 175 - 180°C cca 30 - 40 minút (skontrolujeme špajľou). Necháme vychladnúť.
Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame Mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné Mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.
Na krém vyšľaháme tvaroh s cukrom, šťavou a kôrou z pomaranča a nakoniec jemne vmiešame Mascarpone (pokojne môže použiť aj samotné Mascarpone alebo iba tvaroh). Ak máme, môžeme pridať pomarančový likér, ktorý ešte zvýrazní pomarančovú chuť, ale nie je to podmienkou.
Vychladnutý koláč potrieme džemom (ja som mala príchuť horký pomaranč aj s kúskami pomarančovej kôry a bol úžasný - ak nemáte pomarančový džem odporúčam použiť marhuľový) a pomarančovým krémom. Ozdobíme mletými alebo sekanými vlašskými orechmi a strúhanou Margot čokoládou, ktorá sa chuťovo výborne hodí k mrkvovému korpusu a pomarančovému krému - odporúčam Margot čokoládu nenahrádzať klasickou čokoládou, koláč bude síce aj tak dobrý ale tá Margotka tam dodá neskutočnú chuť.
Výška korpusu sa môže mierne líšiť v závislosti od toho aký veľký pekáč použijete - ja som robila z polovičnej dávky a piekla som v pekáči s vnútornými rozmermi 32 x 22 cm.
Napriek tomu, že do cesta som nepoužila žiadne kakao či čokoládu, korpus sa mi takto nádherne zafarbil - možno od sušeného ovocia (použila som kandizované čerešne, kandizované mango alebo to bola papaya ???, sušené brusnice a sušené marhule). Neskutočne dobrú chuť dá kandizovaná pomarančová kôra, ale nikde som ju nemohla zohnať, tak som použila to, čo som mala doma.
Prečo sú v recepte 4 mrkvy a 2 jablká, keď na obrázku je iný počet?
OdpovedaťOdstrániťRecept som kopírovala a vtedy som mala 4 malé mrkvy a 2 malé jablká - teraz boli 2 veľké mrkvy a väčšie jablko.
OdpovedaťOdstrániť