9. marca 2019

Voňavý, nadýchaný perník

Milujem tieto jednoduché koláče - na ich prípravu nepotrebujete žiadne zvláštne suroviny a dokonca ani elektrického pomocníka - stačí jedna misa a varecha. Tento perník je stará, dobrá, overená klasika - cesto je nadýchané, jemne prevoňané perníkovým korením, len sa tak rozplýva na jazyku.  

Recept mám vo svojej zbierke už dlho - základný recept som našla na internete a vyšperkovala som ho podľa seba.




Na klasický veľký pekáč potrebujeme :

200 g celozrnná múka (pšeničná alebo špaldová, jemná alebo stredná)
150 g hladká múka (používam pšeničnú T-650)
1 dl rastlinný olej
3 dl mlieko
100 g práškový cukor
3 celé vajíčka
1 prášok do perníka (alebo do pečiva)
1 ČL sóda bicarbona
1-2 ČL perníkové korenie
2 menšie očistené a najemno postrúhané jablká
2-3 kopcovité PL slivkového lekváru 
2 PL kakao

PRÍPRAVA :

Príprava je veľmi jednoduchá - všetky suroviny dáme do misy vhodnej veľkosti a varechou dobre premiešame. Ak máme lekvár príliš tuhý, odporúčam rozriediť horúcou vodou (alebo rumom), aby sa v ceste dobre rozmiešal. Cesto vylejeme na pekáč vymastený olejom alebo maslom a vysypaný múkou či strúhaným kokosom (alebo použijeme papier na pečenie), rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 15 - 20 minút (skúsime špajľou, pretože každá rúra pečie trocha inak).

Môžeme pripraviť jednoduchú variantu - potrieme džemom a posypeme strúhaným kokosom, ale ja zvyčajne polievam čokoládovou polevou a podávam s čerstvými jahodami, najlepšie domácimi, ktoré sa ku koláčiku výborne hodia. 

Občas robím ešte aj ovocnú omáčku (rozmixované maliny, jahody, čučoriedky - prepasírované, ochutené troškou cukru a citrónovej šťavy) :


Alebo môžete koláčik ozdobiť šľahačkou, dekorovať nejakou posýpkou a budete mať slávnostnú variantu. Korpus sa dá použiť aj ako základ pod krémové koláče. Robila som aj vo forme muffinov - do stredu som dávala lyžičku slivkového lekváru - možností je veľa.

Tu je koláčik na spôsob krtkovej torty - naplnený tvarohovým krémom :






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára