8. marca 2019

Krémové sépiové risotto

Keďže ešte stále musím fungovať kvôli stomatologickému zákroku na kašovitej strave, rozmýšľala som čo na obed a zvolila som opäť moje milované krémové risotto - tentoraz v trocha exotickejšej podobe - sépiové s cesnakovými krevetkami. Kvôli temnej farbe si asi nenájde príliš veľa priaznivcov, ale verte, že aj táto varianta je chuťovo výborná - sépiové farbivo dodá veľmi jemnučkú "rybaciu" chuť a lahodné krevetky k tejto morskej chuti super pasujú.



Na 4 porcie potrebujeme :

4 PL olivový olej
2 šalotky
240 g ryže určenej na risotto (Arborio, Carnaroli, Vialone)
1,5 - 2 dl biele suché víno
cca 1 l zeleninový vývar
cca 80 g strúhaného parmezánu
2-3 plátky maslo
šťava z 1/4 citróna
sépiové farbivo (2-3 balenia po 4 g) 

PRÍPRAVA :

V širšom hrnci rozpálime olej, pridáme nadrobno pokrájanú šalotku (alebo cibuľu, ale šalotka je jemnejšia), 2-3 minúty restujeme, pridáme ryžu (neoplachujeme), premiešame aby sa každé zrnko obalilo olejom, pár minút opekáme, pridáme víno, premiešame, 3-4 minúty varíme - alkohol sa odparí a ryža nasiakne zvyšnú tekutinu, pridáme sépiové farbivo (ja som kúpila v talianskej predajni potravín, alebo sa dá zohnať cez internet), premiešame a za občasného miešania pridávame postupne po naberačkách teplý vývar a varíme až pokiaľ nie je ryža uvarená "aldente" (zvonku mäkká, ale jadro je pevné, nerozvarené) - mne to trvá zvyčajne okolo 20 minút. Keď máme ryžu uvarenú pridáme šťavu z citróna, strúhaný parmezán, premiešame, odstavíme z ohňa, pridáme plátky masla, prikryjeme a necháme takých 5-7 minút stáť. Následne premiešame a hneď podávame.

Pokiaľ nám risotto odpočíva pripravíme si krevetky - u nás sa žiaľ nedajú zohnať čerstvé, tak používam predvarené mrazené, ktoré nechám asi 10 minút povoliť vo vlažnej vode, osuším a pár minút opekám spolu s pokrájaným cesnakom na rozpálenom olivovom oleji. Tesne pred koncom pridám posekanú petržlenovú vňať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára