Je práve sezóna medvedieho cesnaku a aj keď som minulý rok nestihla zasiať na vlastnú úrodu, kúpila som zväzok hneď ako som ho videla a snažila som sa ho zakomponovať do varenia. Vyskúšala som omáčku aj nátierku a zo zvyšku som sa rozhodla pripraviť moje milované krémové risotto - bola som zvedavá ako zafunguje medvedí cesnak v risotte a okrem toho zelené ešte v mojej rissotto zbierke nemám 😂😂😂.
Na 2 porcie potrebujeme :
1 veľkú alebo dve menšie šalotky
2-3 PL olivový olej
150 g ryža určená na risotto (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
1 - 1,5 dl suché biele víno
cca 3/4 l zeleninový alebo hydinový vývar
2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku
citrónová šťava z 1/4 citróna alebo podľa chuti
2 tenšie plátky masla
cca 40g strúhaný parmezán
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
PRÍPRAVA :
V šíršom hrnci rozohrejeme olej, pridáme najemno pokrájanú šalotku, 1-2 minúty restujeme, pridáme neumytú !!! ryžu, premiešame, a za občasného miešania opekáme 2-3 minúty - každé zrnko ryže by malo byť obalené olejom. Následne pridáme víno, premiešame a za občasného miešania necháme odpariť alkohol a tekutinu vsiaknuť do ryže. Trvá to iba pár minút. Ochutíme korením. Potom postupne podlievame vývarom a varíme pokiaľ nie je ryža uvarená aldente (zvrchu je ryža mäkká ale jadro drží pekne pokope). Keď je ryža uvarená pridáme medvedí cesnak rozmixovaný s troškou vývaru, citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, pridáme maslo, prikryjeme na 2-3 minúty, jemne premiešame, vprípade potreby dochutíme soľou a korením a hneď podávame - buď ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k mäsku či rybe - ja som k risottu urobila lososa na prírodno - ochutený soľou a korením a opečený zo všetkých strán na olivovom oleji. Mňaaaaamka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára