Tento koláč je taká naša rodinná klasika. Často ho robievala moja krstná, ktorá bola našou rodinnou cukrárkou. Je to jednoduchý ale chutný koláč, ktorý je nenáročný na suroviny, prípravu a pri jeho príprave nezašpiníte veľa riadu - v podstate vám stačí iba jedna misa, jedna varecha - a vlastný pohon 💪💪😂😁.
Výsledkom je chutný, šťavnatý koláčik, ktorý môžete pripraviť vo viacerých obmenách. Ja som si recept upravila na menšiu formu a zvolila som trošičku zdravšiu verziu s menším množstvom cukru (použila som brezový a kokosový), oleja a celozrnnou špaldovou múkou jemne mletou. Originál recept pridávam na záver receptu.
Výsledkom je chutný, šťavnatý koláčik, ktorý môžete pripraviť vo viacerých obmenách. Ja som si recept upravila na menšiu formu a zvolila som trošičku zdravšiu verziu s menším množstvom cukru (použila som brezový a kokosový), oleja a celozrnnou špaldovou múkou jemne mletou. Originál recept pridávam na záver receptu.
Na formu s priemerom 20 cm potrebujeme :
300 g očistených, nahrubo nastrúhaných jabĺk
1 PL slnečnicový olej
2 celé vajíčka
120 g cukor (krupicový, práškový, hnedý)
150 g špaldová celozrnná múka
140 g hustý biely neochutený jogurt (ja používam Milko)
1 ČL sóda bicarbona
1 ČL škorica mletá
1 PL kakao
hrozienka, orechy (voliteľné)
PRÍPRAVA :
Príprava je veľmi jednoduchá - všetky suroviny varechou zmiešame na kompaktnú zmes, ktorú nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, urovnáme a dáme piecť do rúry zohriatej na 180°C. Pečieme cca 35 - 40 minút (skúsime špajdľou).
Po upečení necháme vychladnúť a ozdobíme podľa chuti a vkusu. Dnes som iba potrela pikantným džemom a posypala strúhaným kokosom. Ak chcem slávnostnejšiu verziu, na džem nalejem roztopenú čokoládu. A viem si ho predstaviť aj s tvarohovým krémom, posypaný strúhanou čokoládou.
Rozpis surovín na klasický veľký pekáč - originálna verzia :
600 g strúhané jablká
1 dl slnečnicový olej
400 g krupicový cukor
400 g polohrubá múka
1 ČL sóda bicarbona
4 vajíčka
škorica podľa chuti
2 PL kakao
hrozienka, orechy podľa chuti
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára