3. júna 2018

Cestoviny ala carbonara na slovenský spôsob

Toto je ďalší z našich obľúbených receptov, ktorý vznikol tak nejako náhodou - a vlastne je to najobľúbenejší cestovinový recept môjho chlapa. Je to vlastne taká zjednodušená verzia prípravy na spôsob, ktorý taliani nazývajú "carbonara". Ja som si ho nazvala pre seba "cestoviny na slovenský spôsob", pretože tam ide slanina, vajíčka a to sú pre mňa suroviny typické pre slovenskú kuchyňu. Sú na prípravu aj na suroviny jednoduché ale napriek tomu chutné.


Na 4 porcie potrebujeme :

cca 250 - 280 g cestovín podľa vlastného výberu (v surovom stave)
cca 80 - 100 g mäsitej oravskej slaniny
3-4 vajíčka
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
50 g strúhaného syra 
hrsť posekanej petržlenovej vňate
20 g maslo
1 dl smotana (sladká alebo na varenie)

Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus (cca 7-8 minút). Oravskú slaninu, ideálne peknú mäsitú, pokrájame na malé kocky a na 1/3 masla orestujeme vo väčšej panvici. Vajíčka zmiešame so smotanou, soľou (solíme opatrne, slanina aj syr môžu byť slané), korením a prešľaháme. K opečenej slanine pridáme uvarené a scedené cestoviny a zalejeme vajíčkovo-smotanovou zmesou, premiešame a pár minút opekáme, pokiaľ sa vajíčko urobí. Pred koncom pridáme strúhaný syr, najlepšie nejaký voňavý (ementál, čedar, parmezán, pecorino), premiešame a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať, premiešame a hneď podávame.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára