13. mája 2018

Slaný syrový koláč s hruškou

Tento koláč som piekla prvý krát už pred mnohými rokmi a teraz som naň po rokoch znovu dostala chuť, tak som si povedala, že prečo nie. Pôvodný recept som už nenašla, tak som improvizovala z toho čo chladnička dala. A nespornou výhodou tohto koláča je, že rovnako dobre chutí teplý aj studený. 

.. pred pečením

POTREBUJEME (na formu s priemerom 20 cm) : 

cesto

150 g múka (použila som pol na pol hladkú pšeničnú a celozrnnú špaldovú)
1 žĺtok
70 g maslo izbovej teploty
štipka soli
2 PL voda

náplň

100 g Mascarpone
100 g Gorgonzola
50 g Niva
1 kopcovitá PL kyslá smotana
čerstvo mleté čierne korenie
soľ (ak je syr málo slaný)
čerstvý tymián
1-2 ks hruška
1-2 ks figa
hrsť vlašské orechy
1-2 PL med 
 
.. po upečení

PRÍPRAVA :

Na cesto zmiešame všetky suroviny do kompaktnej hmoty, zabalíme do fólie a odložíme na hodinu do chladničky.

Ako nám cesto odpočíva, pripravíme si plnku - zmiešame Mascarpone, Gorgonzolu, 2/3 Nivy, kyslú smotanu, korenie, soľ a tymian.

Po uplynutí času cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na kruh s priemerom 22 cm, ktorý vložíme do formy a popritláčame na dno a boky tak, aby nám vznikol cca 2 cm vysoký kraj. Na cesto dáme papier na pečenie, nasypeme napr. fazuľu a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme 10 minút, fazuľu s papierom na pečenie odstránime a dopečieme ešte 5-7 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

Do vychladnutého korpusu rovnomerne rozotrieme syrovú plnku, navrch rozložíme hrušku a figu pokrájanú na tenké plátky, posypeme drvenými orechmi a zvyškom Nivy, čerstvým tymianom a pokvapkáme medom. V rúre zohriatej na 180°C pečieme 15 minút. Vyberieme, necháme čiastočne vychladnúť a podávame teplý alebo necháme vychladnúť úplne a podávame ako studený slaný dezert. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára