13. mája 2018

Banánovo-malinový tart

Inšpiráciu na tento koláč som čerpala na nete. Ja som si upravila podľa seba korpus a čiastočne aj plnku, pretože  zo skúseností viem, že banány sú po tepelnej úprave dosť sladké, preto som do náplne pridala čerstvé maliny, ktoré plnke dodajú sviežosť - bez nich by bol koláč aspoň pre mňa veľmi sladký. Nabudúce pridám malín ešte viac. 



Na formu s priemerom 20 cm potrebujeme :

cesto

150 g múka (pol na pol hladká pšeničná a celozrnná špaldová jemne mletá)
20 g práškový cukor
1 žĺtok
kôra z 1/2 citróna (ideálne chemicky neošetreného)
2-3 PL studená voda
70 g maslo izbovej teploty

náplň

3 stredne veľké banány
hrsť čerstvé maliny
1 PL zarovnaná krupicový cukor
15 g maslo

na polevu

120 g horká čokoláda
120 ml sladká smotana
10 g maslo

PRÍPRAVA :

Na cesto spojíme všetky suroviny do kompaktnej hmoty, zabalíme do fólie a odložíme na hodinu-dve do chladničky. Po uplynutí času cesto vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 22 cm a vložíme do formy tak, aby nám vznikol aspoň 2 cm vysoký okraj. Na cesto položíme papier na pečenie, nasypeme fazuľu a v rúre zohriatej na 180°C pečieme 12 minút, papier s fazuľou odstránime a dopečieme ešte 5-7 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. 

Na plnku na panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme maslo a cukor na karamel, vložíme očistené banány pokrájané na kolieska a 1-2 minúty opatrne miešame, aby sa banány obalili karamelom. Zmes necháme čiastočne vychladnúť a rovnomerne rozvrstvíme na vychladnutý korpus. Dáme vychladiť do chladničky. 

Na vychadnutý koláč s plnkou nakoniec nalejeme ganache polevu, ktorú pripravíme tak, že zahrejeme smotanu pod bod varu a nalejeme ju na rozlámanú čokoládu. Minútu-dve necháme postáť a potom rozmiešame na hladký krém, do ktorého pridáme maslo a rozmiešame. Koláč dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky. Ideálne je pripraviť koláč deň vopred, aby poleva dostatočne stuhla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára