Jeseň sa nezadržateľne blíži, tak aj v kuchyni prevládajú jesenné variácie. Na tento víkend som zvolila na maškrtenie tento delikatesný koláčik. Túto kombináciu som už v minulosti robila v inom prevedení a je ozaj výborná. Korpus je chuťovo veľmi lahodný a krásne vláčny, a spolu s voňavým pomarančovým krémom vytvára veľmi harmonickú chuť.
POTREBUJEME (na klasický veľký plech) :
korpus
4 vajíčka
4 väčšie mrkvy
2 jablká
1 hrnček hnedý cukor
1 hrnček polohrubá múka
1 hrnček celozrnná múka
100 g hustý biely neochutený jogurt
2 ČL voňavé korenie alebo škorica
2 ČL sóda bikarbóna
1 ČL prášok do pečiva
3/4 hrnčeka rastlinný olej (používam olej z vlašských orechov)
hrsť mletých alebo posekaných vlašských orechov
hrsť sušeného ovocia posekaného na malé kúsky
štipka soli
krém
250 g Mascarpone
250 g jemný tvaroh
2 PL práškový cukor
kôra z 1 pomaranča
prírodný extrakt "horký pomaranč"
likér Cointreau (pomarančový likér)
iné :
pomarančový džem (prípadne marhuľový)
čokoláda Margot
PRÍPRAVA :
Oddelíme žĺtka a bielka. Z bielok a soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej, jogurt, orechy, prešľaháme a postupne zľahka vmiešame obe múky zmiešané so sódou bicarbonou, práškom do pečiva a voňavým korením alebo škoricou. Úplne nakoniec ručne vmiešame najemno postrúhanú mrkvu, nahrubo postrúhané jablká, posekané sušené alebo kandizované ovocie a sneh z bielkov. Úplne najviac sa hodí kandizovaná pomarančová kôra - ja som nemala, tak som dnes použila kandizované čerešne, sušené marhule a lyofylizované čučoriedky a jahody, ktoré už bolo potrebné minúť.
Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180°C pečieme asi 12-15 minút - vyskúšame špajdľou (každá rúra pečie inak, preto sa čas pečenia môže líšiť). Korpus necháme vychladnúť, stiahneme papier, nerovné okraje orežeme a korpus prerežeme na dve polovice (vertikálne alebo horizontálne).
Pokiaľ korpus chladne pripravíme krém - zmixujeme Mascarpone, tvaroh,cukor, pomarančovú kôru - ja som ochutila aj pár kvapkami pomarančového esenciálneho oleja DoTerra Wild Orange (určeného na potravinárske účely) a trochou pomarančového likéru Cointreau.
Korpusy potrieme džemom - úplne najviac sa hodí pomarančový džem - robila som verziu s džemom "horký pomaranč" a bola výborná. Dnes som použila pomarančový džem s kúskami zázvoru, ktorý som dostala od kamarátky, do ktorého som pridala 1 PL domáceho marhuľového džemu, pretože samotný bol príliš zázvorový.
Na korpus potretý džemom pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém (časť krému som odložila na ozdobu). Odporúčam vrecko, pretože pri natieraní pomocou noža alebo stierky sa krém šmýka po džeme. Priklopíme druhou polovicou korpusu - ja som potrela džemom aj túto polovicu, zľahka pritlačíme a necháme v chlade pár hodín alebo cez noc stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme. Ja som zdobila zvyškom krému, ktorý som posypala posekanými pistáciami, nadrobno pokrájanou sušenou marhuľou a postrúhanou Margot čokoládou, ktorá výborne dopĺňa túto kombináciu.
Tým, že je korpus taký vláčny, je aj krehkejší ako klasické korpusy - preto treba s koláčikmi pri krájaní a servírovaní manipulovať so zvýšenou opatrnosťou 😉
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára