5. septembra 2021

Moja obláčiková bublanina

Bublaninu si pamätám ešte z detstva. Vždy patrila k mojim najobľúbenejším koláčom, pretože mám rada ovocné koláče. To ovocie dodáva koláčikom sviežosť a ľahkosť. Bohužiaľ, je to pre mňa, resp. pre moju váhu veľmi nebezpečný koláč - je taký dobrý, že by som na posedenie dokázala zjesť aj polovicu plechu.

Ale tento týždeň som potrebovala upiecť nejaký rýchly koláčik, pretože som mala aj iné povinnosti a v záhrade dozreli posledné černice, ktorých už nebolo veľa, tak som zvolila túto osvedčenú klasiku. K černiciam som pridala zvyšok mrazených čučoriedok a zopár mrazených višní. Veeeľká dobrota.

POTREBUJEME (1 plech) :

6 veľkých vajíčok (žĺtky a bielky osobitne)
6 PL krupicový alebo kryštáľový cukor
6 PL polohrubá múka
1 ČL prášok do pečiva
6 PL horúca voda
3 PL rastlinný olej
1 ČL citrónovej šťavy
ovocie podľa chuti, ideálne drobnejšie (maliny, ríbezle, černice, čučoriedky)

PRÍPRAVA :

Ja si vždy najskôr vyšľahám pevný sneh z bielkov a citrónovej šťavy. Potom vyšľahám žĺtky s cukrom do bledej nadýchanej peny - cukor pridávam postupne. Zašľahám olej, postupne vodu, ručne stierkou zľahka vmiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec na 2-3x sneh. Vznikne krásne nadýchané cesto. Cesto vylejem na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotriem stierkou, posypem a pečiem v rúre zohriatej na 180°C asi 12-13 minút. Lepšie je použiť drobnejšie, ľahšie ovocie, pretože cesto je nadýchané a ľahučké - ak použijete ťažšie ovocie (marhule, jahody), treba ho pokrájať na malé kúsky. Po upečení poprášim iba práškovým cukrom - viac tento koláč nepotrebuje.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára