Na tento recept som narazila v časopise Apetit. Už dávno som chcela vyskúšať nejaké chlebové placky - a tento recept mi ich veľmi pripomína. A je to vítaná zmena oproti klasickému kváskovému chlebíku, ktorý pečiem už nejaké 2-3 roky.
Tento chlebík je typický pre portugalskú a madeirsku kuchyňu. Podáva sa teplý, zvyčajne s cesnakovým maslom, alebo sa môže prekrojiť a naplniť rôznymi plnkami, možno ho použiť aj ako základ pre hamburger.
POTREBUJEME (na 3 kusy) :
120 g upečené batáty
75 g ražný kvások
1 ČL soľ
50 ml voda
PRÍPRAVA :
Najskôr je potrebné upiecť (prípadne uvariť - rôzne recepty uvádzajú rôzne spôsoby tepelnej úpravy) bataty. Ja som piekla už očistené a na kusy pokrájané bataty do mäkka v rúre zohriatej na 180°C (trvá to cca 30 - 40 minút, podľa veľkosti kusov). Upečené bataty necháme vychladnúť.
V mise zmiesime múku, kvások, soľ a bataty na lepivé cesto (vodu pridávame postupne). Cesto je ozaj veľmi lepivé, ale čo už. Hmotu presunieme na pomúčenú podložku a spracujeme na menej lepivé cesto. Vložíme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 8-10 hodín pri izbovej teplote.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára