19. júna 2021

Jahodová roláda

Domáce jahody konečne dozreli - toho roku o čosi neskôr ako zvyčajne, keďže jar bola dlhá a mimoriadne chladná. Väčšinu našej malej úrody (cca 5 kg) využijeme na džem, ale vždy robím aj nejaký sezónny jahodový koláčik. Okrem mojej obľúbenej bublaniny som tento rok pripravila aj túto fajnú roládu. 


Zvolila som tmavé cesto, aby vynikol biely krém s červenými kúskami jahôd. Táto farebná kombinácia je v kuchyni po bielo-zeleno-červenej moja druhá najobľúbenejšia. Použila som kombináciu klasického a čierneho kakaa, pretože som nemala dosť hnedého. Ak zvolíte rovnakú kombináciu, potom sa nezľaknite - cesto má pred upečením neskutočne škaredú sivú farbu - táto našťastie pečením stmavla do prijateľnej tmavo hnedo-čiernej.

POTREBUJEME :

korpus

4 veľké alebo 5-6 malých vajíčok (žĺtky a bielky osobitne)
3 PL krupicový cukor
2 PL polohrubá múka 
2 PL hladká múka
1 PL kakao
1 ČL prášok do pečiva
štipka soli

krém

400 - 500 g Mascarpone
2-3 PL práškový cukor
150 ml smotana na šľahanie
čerstvé jahody
jahodový džem
strúhaný kokos 

PRÍPRAVA :

Žĺtky som vymiešala v miske lyžicou s práškom do pečiva do peny. Múku som zmiešala s kakaom a práškom do pečiva, a celú zmes som preosiala. Z bielkov a soli som ušľahala tuhší sneh, postupne som zašľahala cukor, žĺtkovú zmes a nakoniec som jemne vmiešala zmes múky, kakaa a prášku do pečiva. 

Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne som ho stierkou rozotrela a piekla som v rúre zohriatej na 180°C cca 10 minút. Čas pečenia sa môže líšiť - každá rúra pečie inak, treba sa prispôsobiť vlastnej rúre. Teplé cesto som spolu s papierom stočila a zabalila do vlhkej utierky - a takto som ho nechala vychladnúť.

Na krém som zmixovala Mascarpone, cukor a smotanu.  Vychladnuté cesto som opatrne rozbalila, odstránila papier na pečenie, potrela som redším džemom, rozotrela som väčšiu časť krému (časť som si odložila na potretie rolády zvonku), krém som posypala nadrobno pokrájanými jahodami, roládu som zavinula, nechala stuhnúť v chladničke cca 3-4 hodiny, potrela zvyškom krému, posypala strúhaným kokosom, a dozdobila som čerstvými jahodkami. Taký svieži letný koláčik.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára