4. marca 2021

Zapekaný baklažán

Baklažán v chladničke bol už tesne pred skonaním a keďže ja iba veľmi nerada mrhám potravinami, tak som rozmýšľala čo chutné a k tomu aj rýchle by som z neho vyčarovala. Najskôr som chcela urobiť šalát, potom pečený sardínsky baklažán, ale nakoniec zvíťazil tento receptík - pretože baklažán a paradajky tvoria výborné kombo.


POTREBUJEME (na 1-2 porcie)

1 menší baklažán
1,5 - 2 dl paradajkový pretlak resp. domáca passata 
1 Mozarella
10 cherry paradajok
čerstvá bazalka
sušené bylinky (tymián, oregano)
soľ
čerstvo mleté korenie
strúhaný parmezán
0,5 dl biele suché víno (voliteľné)
1 ČL krupicový cukor (alebo podľa chuti)

PRÍPRAVA :

Baklažán umyjeme, osušíme, pokrájame na cca 1 cm hrubé kolieska, osolíme a necháme vypotiť asi 20 minút. Mozarelu vyberieme z nálevu a pokrájame na plátky.

Do hrnca dáme paradajkové pyré (domáca passata), pokrájané cherry paradajky a privedieme k varu. Povaríme pár minút, pridáme víno a necháme prebublávať 5-10 minút, aby sa odparil alkohol a zmes sa jemne zahustila. Pridáme soľ, korenie, cukor, sušené bylinky, premiešame, povaríme a nakoniec pridáme čerstvú posekanú bazalku. V sezóne samozrejme môžete použiť iba čerstvé paradajky a čerstvé bylinky.

Vypotený baklažán opláchneme, osušíme a na rozohriatej panvici (grilovacej alebo klasickej) nasucho opečieme tak, aby baklažán chytil farbu. 

Na pekáč dáme papier na pečenie a ideme vrstviť - baklažán, trocha pomodoro omáčky, mozarella, kúsky bazalky, môžete posypať parmezánom a toto vrstvenie opakujeme. Neoplatí sa robiť vežičky veľmi vysoké, aby si pri pečení a po roztopení syra udržali stabilitu. Keď máme všetky suroviny minuté, pekáč vložíme do rúry zohriatej na 185 - 190°C a pečieme cca 15 minút. Posledné 2-3 minúty som prepla na funkciu gril. Po upečení som posypala strúhaným parmezánom. Možno to nevyzerá na tanieri extra lákavo, ale chuťovo to bolo ozaj výborné jedlo. My sme mali ako večeru, s nasucho opečeným celozrnným toastíkom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára