2. novembra 2020

Skvostné celozrnné cuketové halušky

Dnes mi tak nejako prišli na chuť bryndzové halušky. Mám rada aj tie klasické zemiakové, ale najradšej robievam práve cuketové. Cuketa sa ľahšie strúha, halušky sú ľahšie stráviteľné a chutia rovnako dobre ako klasické. A tieto celozrnné sú ešte lepšie ako tie z bielej múky.  


POTREBUJEME (cca 2 menšie porcie) :

300 g cuketa
1 menšie vajíčko (alebo iba žĺtok)
90 - 100 g celozrnná pšeničná múka
soľ
bryndza
kyslá smotana alebo biely jogurt
sušená šunka alebo slanina
pažítka alebo zelená časť lahôdkovej cibuľky



PRÍPRAVA :

Cuketu postrúhame najemno, osolíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, pridáme vajíčko alebo iba žĺtok (nebude treba toľko múky), múku podľa potreby aby nám vzniklo polohusté cesto - ak nechcete "chlpaté" halušky, zmes je možné premixovať ponorným mixérom.

Halušky varíme v osolenej vode, po vyplávaní navrch - čo je takmer hneď po vložení do vody, zvyknem variť ešte tak minútu. Ešte teplé zmiešame s bryndzou. 

Ak máte príliš tuhú bryndzu môžete ju rozmiešať s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, alebo iba s trochou vody, v ktorej sa varili halušky. 

Podávame s opraženou slaninou alebo v zdravšej verzii ako ja - s nasucho orestovanou sušenou šunkou, posypané posekanou pažítkou alebo zelenou časťou jarnej cibuľky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára