Dnes mi tak nejako prišli na chuť bryndzové halušky. Mám rada aj tie klasické zemiakové, ale najradšej robievam práve cuketové. Cuketa sa ľahšie strúha, halušky sú ľahšie stráviteľné a chutia rovnako dobre ako klasické. A tieto celozrnné sú ešte lepšie ako tie z bielej múky.
POTREBUJEME (cca 2 menšie porcie) :
300 g cuketa
1 menšie vajíčko (alebo iba žĺtok)
90 - 100 g celozrnná pšeničná múka
soľ
bryndza
kyslá smotana alebo biely jogurt
sušená šunka alebo slanina
pažítka alebo zelená časť lahôdkovej cibuľky
PRÍPRAVA :
Cuketu postrúhame najemno, osolíme, vyžmýkame prebytočnú vodu, pridáme vajíčko alebo iba žĺtok (nebude treba toľko múky), múku podľa potreby aby nám vzniklo polohusté cesto - ak nechcete "chlpaté" halušky, zmes je možné premixovať ponorným mixérom.
Halušky varíme v osolenej vode, po vyplávaní navrch - čo je takmer hneď po vložení do vody, zvyknem variť ešte tak minútu. Ešte teplé zmiešame s bryndzou.
Ak máte príliš tuhú bryndzu môžete ju rozmiešať s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom, alebo iba s trochou vody, v ktorej sa varili halušky.
Podávame s opraženou slaninou alebo v zdravšej verzii ako ja - s nasucho orestovanou sušenou šunkou, posypané posekanou pažítkou alebo zelenou časťou jarnej cibuľky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára