27. apríla 2020

Pečené šampiňóny so šunkovo-syrovou plnkou

Huby všeobecne nemusím - nemám rada ich konzistenciu po úprave. Ak sú nadrobno pokrájané tak ich dám, napríklad v praženici alebo kapistnici, ale inak nie. Ale tieto šampiňóny sú výnimkou - tá náplň je tak chuťovo lahodná, že si ich dokážem vychutnať, aj keď ich robím iba občas.


Na cca 4 porcie potrebujeme :

12 stredne veľkých šampiňónov alebo 4-8 veľkých kusov na grilovanie
30 g maslo
1/2 póru
50 g kvalitnej bravčovej šunky
1 kus Bambino syr
soľ
korenie
40 ml kvalitného olivového oleja
2 väčšie strúčiky cesnaku
strúhaný syr na posypanie

... na foto je jedna "chlapská" porcia 

PRÍPRAVA :

Šampiňóny očistíme, vylúpneme nožičky a opatrne vydlabeme vnútro tak, aby sme nepoškodili spodnú časť. Nožičky aj vnútro pokrájame na malé kúsky. Rovnako na drobno pokrájame pór a šunku.


Pór a šampiňony orestujeme na masle do zmäknutia, pridáme šunku a nakoniec syr (viem že tavený syr nepatrí medzi zdravé veci, ale v tomto recepte by som ho nenahrádzala iným syrom - nedocielite tú dokonalú chuť - a raz za čas sa dá prežiť aj tavený syr), ochutíme soľou a korením.

Olivový olej zmiešame s prelisovaným cesnakom a touto zmesou potrieme vydlabané hlavičky šampiňónov najskôr zvnútra a nakoniec (po naplnení) aj zvonku.


Takto pripravené klobúčiky naplníme zmesou, potrieme cesnakovo-olejovou zmesou aj zvonku (mašlovačkou ale najlepšie sa to robí rukami), uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, posypeme strúhaným syrom a v rúre zohriatej na 180°C pečieme cca 25 - 30 minút (podľa veľkosti šampiňónov).


Podávame napríklad s hriankami, chrumkavou bagetou alebo šalátom - prípadne s inou prílohou podľa chuti.

2 komentáre:

  1. Ďalší super recept, ďakujem. Všetkým veľmi chutilo:).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vždy sa poteším, keď vidím, že moje kuchynské počiny majú úspech aj inde. Tieto šampiňóny patria medzi moje najobľúbenejšie recepty.

    OdpovedaťOdstrániť