5. októbra 2019

Jednoduchá jablková torta

Jednoduchá, svieža tortička, s kakaovým korpusom nadýchaným ako obláčik a kyslastá, svieža a voňavá jablková plnka. Pomerne rýchly a jednoduchý recept, vhodný na dní keď sa Vám nechce vypekať zložité dezerty, ale chcete maškrtiť - presne ako mne dnes. 


Na tortu s priemerom 22 cm potrebujeme :

korpus

4 celé väčšie vajíčka
80 g krupicový cukor
80 g hladká múka
1 ČL sóda 
15 g kakao

plnka

600 g ošúpaných a jadrovníkov zbavených jabĺk
1 PL krupicový cukor
1 PL voňavé korenie a škorica
25 g Zlatý klas
1 PL citrónová šťava

okrem toho

papier na pečenie
dve formy s priemerom 22 cm
marhuľový džem na potretie korpusov
práškový cukor na posypanie



PRÍPRAVA :

Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Zmiešame múku so sódou bikarbonou a kakaom a všetko preosejeme. Múkovú zmes postupne zľahka vmiešame do vajíčkovej zmesi. Zmes rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 22 cm, ktorých dno vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 180°C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, následne vyberieme a opatrne stiahneme papier. 

Na plnku uvaríme na malé kocky pokrájané jablká s troškou vody, cukrom, citrónovou šťavou, voňavým korením do mäkka, ale aby držali tvar (cca 10 minút). Do uvarených jabĺk vmiešame Zlatý klas rozmiešaný s 2-3 PL vody, premiešame a necháme minútu prevariť.

Spodný korpus potrieme džemom (mne sa najviac hodí chuťovo marhuľový, ale pokojne podľa chuti), rovnomerne rozdelíme a mierne utlačíme jablkovú plnku a prikryjeme druhým korpusom, ktorý sme tiež potreli džemom. Jemne pritlačíme. 

Ozdobíme podľa chuti a fantázie. Ja som zvolila iba dekoratívny posyp práškovým cukrom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára