6. októbra 2019

Jablkové mini tortičky

Mám veľmi rada mini dezerty - sú síce pracnejšie na prípravu a väčšinou sa s nimi treba vyhrať, ale vyzerajú krásne a odpadáva krájanie, čo je teda moja nočná mora. Upečiem, chuťovo je to výborné, ale pokrájať na úhľadné a rovnaké kúsky sa mi nedarí. Tiero tortičky vznikli náhodou, ako vedľajší produkt pri pečení jablkovej torty - nakoniec som sa rozhodla pre menšiu veľkosť torty a zostala mi časť cesta, ktoré som upiekla a využila na tieto tortičky.


Na cca 10-12 tortičiek s priemerom 4,5 cm potrebujeme :

korpus (pokojne aj hotový ak máte) alebo

2 celé vajíčka
40 g krupicový cukor
40 g hladká múka
1/2 ČL sóda 
10 g kakao

plnka

5-6 menších tvrdých jabĺk
3-4 dl biele suché víno
1 PL krupicový cukor
1 malý kúsok celá škorica
1-2 ks celý badián
3-4 ks hrebíček

*************

mleté orechy alebo mandle
rozdrvené piškóty
marhuľový džem
1 PL rum
2 PL pomarančová šťava (alebo 3-4 PL šťavy ak robíte aj pre deti)

okrem toho

papier na pečenie
formy s priemerom 24 cm
sekané oriešky na obalenie

PRÍPRAVA :

Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Zmiešame múku so sódou bikarbonou a kakaom a všetko preosejeme. Múkovú zmes postupne zľahka vmiešame do vajíčkovej zmesi. Zmes rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem s priemerom 22 cm, ktorých dno vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 180°C. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, následne vyberieme a opatrne stiahneme papier. Vykrajovačkou vykrojíme okrúhle mini korpusy. Z jednej strany potrieme troškou džemu.

Pokiaľ sa pečie cesto resp. sa pošírujú a chladnú jablká - urobíme plnku. Zmiešame mleté orechy (vlašské, mandle, pistácie, ...) s podrvenými piškótami, džemom tak, aby sme dostali polotuhú zmes.

Jablká ošúpeme, vykrojíme špeciálnym nástrojom (alebo nožom) jadrovníka tak, aby jablká ostali vcelku a bol, prázdny iba stred. Jablká pokrájame na plátky hrubé cca 1,5 cm. Víno s trochou vody, cukrom a voňavým korením privedieme k varu, vložíme kolieska jabĺk, vypneme a necháme pošírovať pokiaľ nie sú plátky jabĺk mäkké (ale nesmú sa rozpadávať - musia držať tvar) - cca 8-12 minút, podľa hrúbky plátkov. Jablká vyberieme von a necháme vychladnúť. Z plátkov rovnakou vykrajovačkou, ktorou sme vykrajovali z cesta kolieska vykrojíme tiež kolieska tak, aby diera po jadrovníku bola v strede.

A ideme skladať tortičky - na koliesko cesta (potretou stranou hore) položíme plátok jablka, do otvoru v strede natlačíme trocha plnky a priklopíme druhým kolieskom korpusu (potretou stranou dolu). Jemne pritlačíme a boky obalíme v posekaných orieškoch . Ozdobíme podľa chuti a fantázie. Ak Vám zvýši plnka, urobte z nej mini guľky, obaľte v orieškoch alebo v kokose a máte ďaľšiu maškrtu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára