27. októbra 2019

Jablkové košíčky

A opäť jablkový dezertík ... nemôžem si pomôcť, k jesennému obdobiu mi najviac sedia jablkové dezerty 😏 Tentoraz som zvolila jablkové košíčky, pretože som chcela iba zopár koláčikov k nedeľnému obedu a okrem toho milujem koláčiky so zapečeným sladkým bielkovým snehom.



Na 7-8 kusov (priemer formičky 5,5 cm) potrebujeme :

košíčky 

90 g celozrnná pšeničná múka jemne mletá
1 žĺtok
1 PL práškový cukor
1-2 PL studená voda
50 g maslo izbovej teploty

jablková náplň

2 jablká
3-4 PL voda
voňavé korenie podľa chuti (použila som zmes na jablkový závin)

snehová čiapočka

1 bielok z veľkého vajíčka
70 g krupicový cukor
1 ČL škrob

okrem toho

formičky
pekáč
džem (marhuľový, pomarančový - ja som dala pomarančovo-figový)

PRÍPRAVA :

Na košíčky umiešame všetky suroviny do kompaktnej hmoty, zabalíme do potravinovej fólie alebo do mikroténového vrecka a dáme na hodinku do chladničky. Potom necháme povoliť, rozdelíme do jednotlivých formičiek, popicháme vidličkou, formičky dáme kvôli lepšej manipulácii do plechu a v rúre zohriatej na 180°C pečieme 12 minút. 



Vyberieme a necháme vychladnúť. Vyklopíme z formičiek.
Jablká očistíme, odstránime jadrovníky a pokrájame na malé kocky. Dáme do hrnca, podlejeme kvapkou vody, ochutíme voňavým korením a udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.


Bielok vyšľaháme do peny, zašľaháme postupne cukor a nakoniec škrob. Mala by nám vzniknúť tuhšia hmota, ktorá drží tvar.


Do upečených košíčkov dáme po pol lyžičke džemu (nemusí byť, ale dodá šťavnatosť), rozdelíme vychladnuté udusené jablká.


Navrch nastriekame ozdobnou špičkou snehovú pusinku. Zapekáme v slabo zohriatej rúre (cca 130 - 140°C) pokiaľ špičky nezačnú chytať farbu. Ozdobíme podľa chuti a fantázie - ja som využila nepodarené škrupinky z makróniek. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára