23. novembra 2018

Žĺtkové hviezdičky

Tento recept som "zdedila" po mojej krstnej mame a v minulosti som ho už viackrát robila, ale potom som naň nadlho zabudla. A spomenula som si až teraz, keď som nevedela čo so žĺtkami, ktoré mi zvýšili z iného receptu. 

Mne tieto koláčiky, ktorým som ja celé roky hovorila "penové zázvorníky", aj keď v nich nie je žiadny zázvor, možno kvôli tvaru formičky, konzistenciou a chuťou však skôr pripomínajú klasické snehové pusinky. 



Na 30 kusov (priemer cca 4,5 cm) potrebujeme :

2 žĺtky
200 g práškový cukor
2g Salajka (jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny)
28 g hladká múka

PRÍPRAVA :

Aj pri tomto pečive je príprava dvojfázová. Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa. 

Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto. Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom. Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme. Odporúčam vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú. Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút. 



Výraznej arómy Salajky počas pečenia a chladnutia pečiva sa nebojte, po vychladnutí ju v koláčikoch nebude cítiť.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára