1. septembra 2018

Výborný paradajkový džem s chilli a bylinkami


Bežné džemy pripravujem už roky - začala som klasikou, posledné roky skúšam aj iné kombinácie, ale zatiaľ iba z ovocia - s vanilkou, voňavým korením, levanduľou či čokoládou. 

Tento rok som niekde natrafila na džem z paradajok a keďže úroda paradajok je tento rok dobrá, rozhodla som sa okrem pretlaku vyskúšať aj tento džem - a zamilovala som sa, je úžasnýýý.

Inšpirovala som sa týmto receptom na sicílsky paradajkový džem, ale pomer surovín aj postup prípravy som si prispôsobila, pretože napríklad cukru sa mi zdalo príšerne veľa a aj po znížení množstva cca o 1/3 je džem dostatočne sladký. 




Na 2 asi 1,5 dl poháriky (+ malá misečka čo je na foto) potrebujeme :

1 kg paradajok (ideálne San Marzano - majú viac dužiny a minimum zrniek)
300 g krupicového cukru
šťava z 2 citrónov
posekaná čerstvá bazalka (asi 10-15 listov)
čerstvý tymián (lístočky z asi 2 väčších vetvičiek)
chilli paprička podľa chuti (1-2 kusy)

PRÍPRAVA :

Paradajky - odporúčam odrodu San Marzano, alebo nejakú podobnú odrodu. Tieto paradajky majú viac dužiny, menej šťavy a menej zrniečok.



Keď som nemala som dostatočné množstvo, tak som skombinovala s klasickými menšími paradajkami, ale potom sa doba pečenia a odparovania predĺži, pretože klasické paradajky sú oveľa šťavnatejšie - vodnatejšie, takže trvá dlhšie pokiaľ sa tekutina zredukuje na konzistenciu džemu.

Paradajky umyjeme, osušíme, prekrojíme na polovice a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie - ja som uložila reznou stranou hore, aby mi zbytočne nevytiekla šťava. V rúre zohriatej na 175°C som piekla 40 minút. Nechala som čiastočne vychladnúť a potom som vybrala do hrnca dužinu zo šupiek - ja som použila nôž na natieranie masla, ale pôjde to dobre aj lyžičkou. Celú zmes som prepasírovala - zrniečok z klasických paradajok bolo veľa, určite by v džeme prekážali. K zmesi som pridala cukor, citrónovú šťavu a šupla som do hrnca aj dve vetvičky čerstvého tymiánu a vetvičku čerstvého oregana (nabudúce prihodím aj rozmarín) a varila som pokiaľ nezačala zmes hustnúť (cca 15-20 minút), urobila som skúšku na vychladenom tanieriku - džem bol po stuhnutí už dosť hustý, takže som stiahla z ohňa, vybrala vetvičky byliniek, pridala som posekané bylinky a chilli (nemala som papričku, tak som použila Tabasco omáčku - asi 10 kvapiek, ale môj chlap hovorí že by zniesol aj pikantnejší, takže budúca várka bude pikantnejšia), premiešala som a plnila do pohárikov (ja ich pred plnením prelejem vriacou vodou, aj viečka), zatvorila, obrátila hore dnom a nechala som úplne vychladnúť. 

V pôvodnom recepte sa uvádza, že sa má skladovať v chadničke - nemám odskúšané, ale ak vydrží (je prudko žravý), skúsim jeden pohárik dať do chladničky a jeden do špajze, čo to urobí (po roku konštatujem, že vydržali oba v pohode až do ďalšej sezóny, ale po ukončení skúšky veľmi rýchlo "padli za vlasť" 😋😋😋). 

Niečo navyše :

Džem som vyskúšala pripraviť aj z klasických paradajok - varením nie pečením, ale nie je to ono, nemá to správnu chuť ani konzistenciu, takže odporúčam použiť paradajky San Marzano alebo podobnú odrodu a paradajky určite upiecť pred odparovaním, nie variť.  


Pokračovanie r. 2021 :

Ako som vyššie sľúbila, odsledovala som skladovanie a výdrž džemu. A džemík mi v pohode vydržal v špajzi 2 roky - práve som dne sotvorila pohárik z r. 2019. Možno by vydržal aj dlhšie, keby sa nezjedol, ale zasa netreba nič preháňať.  Zachoval si konzistenciu aj chuť. Takže sa toho netreba báť. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára