2. septembra 2018

Celozrnné slivkové muffiny s voňavou posýpkou


Je nedeľa a mám neprekonateľnú chuť na niečo sladké. Po zhodnotení zásob v špajzi a chadničke som sa rozhodla pre tento dezert ... a prvý krát som piekla v papierových formičkách na pečenie, ktoré som mala už dávnejšie kúpené - formičky sú väčšie ako klasické košíčky, takže mi vyšlo 5 veľkých muffinov.




POTREBUJEME (Na 5 väčších alebo cca 9 klasických muffinov) :

na muffiny

110 g celozrnná špaldová múka
50 g hladká múka
60 g hnedý cukor
1 ČL (zarovnaná) prášok do pečiva
1 ČL (zarovnaná) sóda bicarbona
1 PL nemletý mak
1 PL med
1 veľké vajíčko
cca 2 dl kokosové mlieko (alebo biely jogurt či kyslá smotana)
1/2 dl rastlinný olej
slivky (cca 10 kusov)

na posýpku

20 g maslo izbovej teploty
15 g celozrnná múka
15 g hnedý cukor
5 g jemné ovsené vločky
1/2 ČL mletá škorica (alebo podľa chuti)

na omáčku

cca 10 kusov sliviek
1/2 dl voda
1/2 dl červené víno
1 PL hnedý cukor
1 ČL voňavé korenie (škorica, perníkové)

PRÍPRAVA :

Slivky umyjeme, osušíme a pokrájame na malé kúsky. Pripravíme si posýpku - zmiešaním všetkých surovín. Pripravíme si dve misy a varechu alebo stierku (tento druh dezertu je vraj dobré miešať zľahka ručne)- v jednej zmiešame suché prísady (múka, cukor, prášok do pečiva, jedlá sóda, mak) a v druhej mokré prísady (kokosové mlieko, vajce, med, olej), ktoré pridáme k suchým prísadám, zľahka premiešame a plníme do košíčkov alebo formičiek - plníme do 2/3 (dala som 2 lyžice cesty, pár kúskov sliviek, cesto a slivky, ktoré jemne zatlačím do cesta). Posypeme voňavou posýpkou. Pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 25 - 30 minút (skúsime špajľou).

Pokiaľ sa pečú muffiny, pripravíme omáčku - samozrejme nemusíte ju robiť, ale je to pridaná hodnota a je úžasná. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, pokrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, podlejeme vodou, rozvaríme, pridáme cukor, víno a voňavé korenie a cca 5-10 minút povaríme do mäkka, rozmixujeme a máme hotovo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára