Tentoraz som sa opäť rozhodla pripraviť zdravšiu maškrtu a zvolila som tento sladký dezert z pohánky a jabĺk, bez múky a cukru (ak nerátam tú štipku na vrchu, ktorý som dala kvôli fotke).
Recept som zvolila najmä preto, že v záhrade nám dozrievajú jablká a zaujala ma aj úprava pohánky na sladko, pretože doposiaľ som ju vždy pripravovala iba na slano.
Výsledkom je šťavnatý a svieži dezert. Inšpirácia je z knihy receptov tučka Toma, ale recept som doplnila, pretože pôvodne použité suroviny boli všetky nevýrazné.
Na formu s priemerom 20 cm potrebujeme :
120 g pohánka-lámanka
350-400 ml mlieko
šťava z 1 menšieho pomaranča
1 PL perníkové korenie
3 ks vajíčko (žĺtka a bielka zvlášť)
2 PL med + na ozdobenie
3 jablká
plátky mandlí na ozdobu (nemusí byť)
maslo na vymazanie formy
PRÍPRAVA :
Pohánku prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme mliekom a varíme za občasného miešania 10 minút. Následne odstavíme z plameňa a necháme 30 minút stáť. Ja som použila obyčajné mlieko, ale super by mohlo byť nejaké voňavé - napríklad kokoksové či mandľové. Pokiaľ sa urobí pohánka, žĺtky vymiešame s medom, z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a jablká očistíme a pokrájame na plátky.
Do pohánkovej zmesi vmiešame žĺtky s medom, perníkové korenie, pomarančovú šťavu a nakoniec jemne vmiešame sneh.
Formu na pečenie vymastíme maslom, nalejeme polovicu zmesi, rozložíme polovicu jabĺk, zalejeme zvyšným cestom, navrch rozložíme zvyšné jablká a pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 35-40 minút. 5-10 minút pred koncom pečenia pokvapkáme medom a dopečieme.
Koláč necháme úplne vychladnúť vo forme, potom opatrne nožom obrežieme boky formy a môžeme servírovať. Koláč je šťavnatý a svieži, ale treba ho jesť lyžičkou, do ruky sa chytiť nedá.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára