Po sviatkoch hojnosti sa snažím upraviť jedálniček a naskočiť opäť na zdravšiu vlnu. Mám rada jednoduché, na prípravu nenáročné ale chutné jedlá z dostupných surovín. Viem si predstaviť aké fantastické budú tieto chuťovky v lete z čerstvých v záhrade vypestovaných uhoriek, ale aj teraz mimo sezóny som si na tomto rýchlom občerstvení naozaj pochutila. A myslím si, že aj ako chuťovky pre nečakanú návštevu by tieto jednohubky so cťou obstáli.
Čerstvé uhorky sú potravinou bohatou na vodu, vitamíny (A,C,K) a minerály (železo, jód, vápnik, zinok, draslík, kremík, ...). Preto majú čerstvé uhorky množstvo benefitov pre ľudský organizmus. Okrem toho, že uhorka je výborným pomocníkom pri chudnutí (100 g surovej uhorky obsahuje iba 45 kcal), prečisťuje črevá, posilňuje imunitný systém a sliznice čriev, je výborný antioxidant,
skrášľuje pokožku i vlasy, zmierňuje problémy s očami, atď.
POTREBUJEME :
čerstvú šalátovú uhorku
Mozarellu v náleve (light alebo klasickú)
syr Feta
paradajky (klasické alebo cherry)
bazalkové pesto
čerstvá bazalka na ozdobu
soľ
korenie
PRÍPRAVA :
Uhorku umyjeme, osušíme, odkrojíme konce a pokrájame na plátky hrubé cca 3-4 mm. Nekrájajte uhorku na príliš tenké či príliš hrubé plátky. S tenkými sa bude po dokončení zle manipulovať a hrubé sa budú horšie konzumovať. Na kolieska uhorky uložíme plátok Mozarelly, tento potrieme pestom, obložíme tenkými plátkami paradajok, pridáme po troške Fety, ktorá dodá výbornú chuť a všetko to ochutíme soľou a korením. Môžeme ale nemusíme dekorovať lístkom čerstvej bazalky alebo inej čerstvej bylinky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára