Tak po rokoch som sa opäť odhodlala vyskúšať tento dezert, ktorý v tradičnej smotanovej podobe nemusím. Zaujal ma najmä tým, že ako základná surovina sa nepoužíva smotana, ale vaječný likér. V pôvodnom recepte bola likérová časť kombinovaná s brusnicami, tie som však nemala tak, som sa rozhodla vyskúšať s malinami, pretože môj vaječný likér mal kokosovú príchuť a prišlo mi, že maliny sa k nemu celkom hodia.
POTREBUJEME (na 3 porcie) :
250 ml vaječný likér
želatína na 1/4 litra tekutiny
2 PL voda
2 hrste mrazené maliny
trstinový alebo klasický cukor podľa chuti
mrazené alebo čerstvé maliny a rozmarín na ozdobenie (voliteľné)
PRÍPRAVA :
Najskôr necháme v 2 PL vody napučať želatínu. Ja som na tieto 3 poháre použila 1/2 balenia (cca 10 g) práškovej želatíny určenej na prípravu krémov. Nabudúce skúsim dať menej, zmes bola na mňa príliš tuhá. Medzitým dáme zohrievať vaječný likér, ale pozor nevaríme, zohrejeme iba po bod varu. Likér odstavíme z plameňa a pridáme doň napučanú želatínu, dobre rozmiešame, nesmú tam byť žiadne hrudky. Takto pripravenú zmes rozdelíme do pohárov tak, aby likérová časť siahala cca 1,5 - 2 cm pod horný okraj pohára. Takto naplnené poháre dáme stuhnúť do chladničky na 1,5 - 2 hodiny.
Pred uplynutím doby tuhnutia rozvaríme mrazené maliny s trochou cukru (podľa chuti), ak vám vadia zrniečka môžete zmes prepasírovať, len treba rátať s tým, že malinovej šťavy bude potom menej, preto použite viac malín.
Malinovú zmes necháme pár minút vychladnúť a rovnomerne ju rozdelíme na vrch pohárov. Ozdobíme (alebo aj nie) a môžeme podávať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára