2. januára 2025

Úliky

Tieto Vianoce boli u nás v znamení úlikov ... robila som rovno tri druhy, pretože som sa nevedela rozhodnúť iba pre jednu príchuť. Oslovili ma malinové, karamelové z Lotus sušienok a s príchuťou Matcha. Tak som nakoniec urobila na skúšku všetky tri druhy z menších dávok. 
 
 

 
Úliky som tento rok robila premiérovo a všetky tri varianty boli chuťovo prekvapivo dobré. Hneď po naplnení mi najviac chutili malinové úliky, pretože mali sviežu chuť - maliny boli v korpusoch, v kréme a aj posyp bol malinový. Po odležaní mi naopak viac chutili karamelové a Matcha, z malinových sa tá výraznejšia svieža chuť pár dňovým státím ako vytratila.
 


Čo sa týka formy, doma som mala jednoduché plastové formičky (neotváravé), z tých sa úliky vyklápali veľmi zle napriek ich pocukrovaniu a chcelo to veľa trpezlivosti s ňou pracovať. Vzdala som to po dvoch úlikoch.
 
zdroj : internet
 
 
Potom som si spomenula, že mám aj drevenú formu s rúčkou, ktorú som si pred pár rokmi kúpila na remeselných trhoch u nás v meste. Nakoniec sa mi osvedčila práve táto drevená forma, ktorá je robustná a pracovalo sa s ňou veľmi dobre - je podobná tej na obrázku, len má v bočnej stene drevenú rukoväť.  
 
zdroj : internet
 
1. MATCHA ÚLIKY
 
Táto príchuť ma zaujala okrem peknej zelenej farby, ktorú mám ja rada tým, že do korpusu nejdú piškóty, ale mandľová múka a sú plnené likérom - v originál recepte to bol likér Baileys, ja som použila skvostný vaječný likér s kokosovou príchuťou, ktorý som dostala od kamarátky. Likér som doplnila limetkovou šťavou, ktorá sa mi ku kokosovej chuti likéru hodila. Viem si predstaviť ich naplniť aj citrónovým krémom (Lemon Curd), Matcha si k sebe jednoducho žiada výraznejšiu chuť.
 
 
POTREBUJEME (na cca 24 kusov) :
 
korpusy

200 g mandľová múka (mleté mandle)
150 g práškový cukor
1 vaječný bielok
1 PL rum
1 PL Matcha prášok

plnka

100 g maslo
práškový cukor podľa chuti
likér podľa chuti (u mňa to bol vaječný likér s kokosovou chuťou)
 
iné :  okrúhle piškóty

PRÍPRAVA :
 
Ako prvé si pripravíme cesto na korpusy, pretože potrebuje hodinku odpočívať. Zmiešame všetky suroviny určené na korpus, vytvoríme z nich kompaktnú zmes a túto zmes zabalenú do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka necháme odpočívať pri izbovej teplote. Suroviny sa prepoja a s cestom sa bude lepšie pracovať.
 
Ako druhú pripravíme plnku tak, že mäkké maslo vyšľaháme do svetlej peny a postupne doň zašľaháme práškový cukor a likér. Likér treba pridávať opatrne, aby sa krém nezrazil. Ak sa to stane nezúfajte, misu s krémom dajte na 5-10 sekúnd  nad horúci vodný kúpeľ a stále miešajte metličkou, krém sa upraví. Hotový krém dajte do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou alebo aj bez špičky a odložte bokom.
 

Po uplynutí času z cesta odoberáme malé časti, v dlani z nich urobíme guľku a túto vtlačíme do formy na úliky, ktorú sme namočili do práškového cukru, ktorý zaistí, že sa úlik pekne vyklopí von. Ja som použila drevenú formu, ktorú som namočila do práškového cukru pred každým vtlačením zmesi. 
 
Ja som plnila tak, že po vyklopení som úlik vrátila do formy, urobila som doň jamku (môžete použiť prst alebo si pomôcť nejakým nástrojom), pomocou vrecka naplnila krémom a priklopila okrúhlou piškótou. Takto pripravené úliky som ukladala do dózy a neskôr zdobila. 
 

2. LOTUS ÚLIKY

Samotné Lotus keksíky nemám príliš rada kvôli ich konzistencii, ale chuťovo mi Lotus krém chutí a Lotus krém používam občas do krémov na plnenie tort či zákuskov, alebo na dekorovanie dezertov.

 
POTREBUJEME (na cca 24 kusov) :
 
korpusy

125 g Lotus keksíky
75 g mandľová múka (mleté mandle)
80 g práškový cukor
1 PL kakao
50 g maslo
2 PL mlieko
1 PL rum

plnka : 2 PL Lotus nátierka jemná

iné :  
 
okrúhle piškót
práškový cukor na vysypanie formy
 
PRÍPRAVA :
 
Ako prvé si pripravíme cesto na korpusy, pretože potrebuje hodinku odpočívať. Sušienky rozmixujeme a zmiešame s ostatnými prísadami určenými na korpus, vytvoríme z nich kompaktnú zmes a túto zmes zabalenú do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka necháme chvíľu odpočívať v chlade, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
 
Plnku pripravíme tak, že jemný Lotus krém rozpustíme na úplne slabom stupni ohrevu - trvá to iba 30 - 60 sekúnd, tak pozor aby sa nespálila. Rozpustený krém dáme do cukrárskeho vrecka a odložíme do chladu na chvíľu čiastočne stuhnúť - nie nadlho, pretože tuhne dosť rýchlo a s tuhým by sa úliky zle plnili.
 
Po uplynutí času z cesta odoberáme malé časti (cca 15-16 g), v dlani z nich urobíme guľku a túto vtlačíme do formy na úliky, ktorú sme namočili do práškového cukru, ktorý zaistí, že sa úlik pekne vyklopí von. Ja som použila drevenú formu, ktorú som namočila do práškového cukru pred každým vtlačením zmesi. 
 
Ja som plnila tak, že po vyklopení som úlik vrátila do formy, urobila som doň jamku (môžete použiť prst alebo si pomôcť nejakým nástrojom), pomocou vrecka naplnila plnkou a priklopila okrúhlou piškótou. Takto pripravené úliky som ukladala do dózy a neskôr zdobila.
 


3. MALINOVÉ ÚLIKY

Ja ako milovníčka malín, som pôvodne chcela robiť iba túto príchuť, pretože ja preferujem najmä ovocné dezerty. Tieto malinové boli hneď po urobení naozaj svieže a lahodné. Ja som zvolila iba jednoduché zdobenie prachom z mrazom sušených malín, ktorý však odporúčam použiť iba ak chcete úliky hneď podávať, pretože v uzatvorenej dóze v chlade prach zvlhol a nevyzeral úplne najlepšie. 

POTREBUJEME (na cca 24-25 kusov) :
 
korpusy

120 g detské piškóty
150 g práškový cukor
90 g maslo izbovej teploty
3 PL mlieko
30 g mrazom sušených malín

plnka

70 g maslo izbovej teploty
140 g malinový džem bez zrniečok
3 PL pomarančová šťava
trocha pomarančovej kôry
 
iné :  
 
24-25 ks okrúhle piškóty
práškový cukor na vysypanie formy 
prach z lyofilizovaných malín na posypanie

PRÍPRAVA :
 
Ako prvé si pripravíme cesto na úliky, pretože potrebuje aspoň 20 minút odpočívať v chlade. Zmiešame všetky suroviny určené na korpus, vytvoríme z nich kompaktnú zmes a túto zmes zabalenú do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka necháme odpočívať v chlade. Suroviny sa prepoja a s cestom sa bude lepšie pracovať.
 
Plnku pripravíme plnku tak, že mäkké maslo vyšľaháme do svetlej peny a postupne doň zašľaháme práškový cukor a džem. Džem pridávame opatrne, aby sa krém nezrazil. Ak sa to stane nezúfajte, misu s krémom dajte na 5-10 sekúnd  nad horúci vodný kúpeľ a stále miešajte metličkou, krém sa upraví. Hotový krém dajte do cukrárskeho vrecka (môžete použiť tenkú špičku alebo nemusíte použiť žiadnu) a odložte bokom.
 
Zo zachladeného cesta odoberáme malé časti (cca 15 g), v dlani z nich urobíme guľku a túto vtlačíme do formy na úliky, ktorú sme namočili do práškového cukru, ktorý zaistí, že sa úlik pekne vyklopí von. Ja som použila drevenú formu, ktorú som namočila do práškového cukru pred každým vtlačením zmesi. 
 
Ja som plnila tak, že po vyklopení som úlik vrátila do formy, urobila som doň jamku (môžete použiť prst alebo si pomôcť nejakým nástrojom), pomocou vrecka naplnila plnkou a priklopila okrúhlou piškótou. Takto pripravené úliky som ukladala do dózy a neskôr zdobila. Ja som zvolila iba jednoduché zdobenie prachom z lyofilizovaných malín, odporúčam ho však použiť iba v prípade, že úliky budeme hneď podávať, pretože státím zvlhne a nevyzerá už takto dobre.

Úliky skladujem v uzatvorených dózach v chlade.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára