21. januára 2025

Sladké nepečené krumple

Minulý rok som mala možnosť ochutnať Kremnické krumple a práve po ochutnaní tohto dezertu som si povedala, že tento zákusok skúsim pripraviť aj doma. A keďže som počas sviatkov okrem drobného pečiva nepiekla žiadny zákusok, tak som si to vynahradila teraz týmto naozaj lahodným dezertom. Keďže nepoznám originálny recept na známe Kremnické krumple, netrúfam si nazvať tieto moje priamo Kremnickými, ale môžem garantovať, že je to chuťovo naozaj výborný zákusok a jeden kúsok vám zaručene nebude stačiť.
 
 
Toto je jednoduchšia verzia, pretože som tentoraz nepiekla vlastné piškóty, ale využila som hotové cukrárske piškóty. Ale musím povedať, že na chuti im to neubralo, dokonca mi tuším chutili viac ako originál. A už mám v hlave aj nové verzie tohto naozaj lahodného dezertu.
 

POTREBUJEME (na 12 kusov) :

korpus

12 ks dlhých cukrárskych piškót
 
krém
 
133 ml mlieko
100 g práškový cukor
20 g hladká múka
2 žĺtky
25 ml rum
83 g maslo izbovej teploty
2 PL kakao
 
orechový marcipán
 
200 g mleté vlašské orechy
120 g práškový cukor
vaječný bielok podľa potreby
 
iné
 
kakao na obalenie
40 ml rum a 40 ml vody na potretie piškót (alebo rumovú arómu a vodu)


PRÍPRAVA :

Ja som si ako prvé pripravila piškóty, pretože som si nebola istá, či sa budú dať vydlabať, ale išlo to dobre, poškodila som iba jednu piškótu. Na vydlabanie som použila kovové "tvorítko" na vykrajovanie guľôčok z melóna, ktoré má dostatočne tenké a ostré hrany. Piškóty som prekrojila na polovice a vnútro som vyberala až z týchto polovičiek, z tej strany, ktorá je pocukrovaná (vrch piškót).
 

Keď som mala piškóty pripravené, urobila som krém. Polovicu mlieka (66,5 ml) som dala do menšieho hrnca, pridala som práškový cukor a túto zmes som priviedla k varu a pár minút som ju povarila (cca 3 minúty). Do druhej polovice mlieka som pridala žĺtky, múku a rum (25 ml) a dobre som tieto suroviny rozmiešala tak, aby v nich neboli hrudky. Túto žĺtkovú zmes som pridala k vriacej zmesi mlieka a cukru a za stáleho miešania som uvarila hustý puding, ktorý som odložila bokom a prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo povrchu pudingu. Takto ošetrený puding som nechala vychladnúť - nie úplne, keď bol puding ešte vlažný postupne som ho pridávala do masla izbovej teploty, ktoré som vyšľahala do peny. Bála som sa či sa krém nezrazí, ale zbytočne - zo surovín vznikol krásny hladký a jemný krém.
 

Krém som rozdelila na 2 polovice. Jednu polovicu som nechala bielu a do druhej polovice som vmiešala kakao. Oba krémy som dala do cukrárskych vreciek, ktoré som zaistila sponami a odložila do chladničky stuhnúť.
 

Pokiaľ krém tuhne, môžete si pripraviť orechový "marcipán". Mleté vlašské orechy som zmiešala s práškovým cukrom a postupne som pridávala bielok tak, aby vznikla hmota podobná konzistenciou marcipánu - dostatočne hustá na to, aby sa dala vyvaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie na tenkú placku, do ktorej sa obalia neplnené piškóty. Ale to už predbieham.
 
Polovice piškót som rozdelila na dosku po dvoch kusoch. Keď krém dostatočne stuhol tak, že držal tvar začala som plniť piškóty - jednu polovicu bielym a druhú polovicu tmavým krémom. Pomocou vrecka to išlo veľmi dobre. 
 

Keď som naplnila všetky piškóty, zlepila som vždy jednu polovicu naplnenú bielym krémom a jednu polovicu naplnenú tmavým krémom. Takto pripravené piškóty som pomocou mašlovačky potrela z oboch strán zmesou rumu a vody.
 
 

A teraz prišla pre mňa najhoršia časť práce - baliť piškóty do orechového marcipánu. Najskôr som orechovo-cukrovo-bielkovú hmotu rozdelila na kúsky s váhou cca 33-35 g. Ak vám trocha hmoty zvýši odložte ju, môžete ju potrebovať pri obaľovaní na odstránenie malých nedostatkov.
 
 
Potom som každú guľku medzi dvomi papiermi na pečenie rozgúľala na placku - mal by tom byť jemne oválny tvar, keďže piškóty sú podlhovasté. Ja som po rozgúľaní jednotlivých guliek hneď aj balila naplnené piškóty. Placka nesmie byť príliš tenká, pretože sa vám bude pri obaľovaní trhať. Hrúbku odporúčam 1,5 - 2 mm.
  
Chvíľu mi trvalo kým som si našla systém ako postupovať, ale potom to už išlo. Placku som položila na dlaň ľavej ruky, položila som na ňu krémom naplnený a spojený pár piškót, ktoré som prekryla z jednej strany orechovou plackou a opatrne som ju pretočila tak, aby sa plackou pokryla celá naplnená piškóta. Spoj som zľahka popritláčala k sebe a rovnako aj konce a celý obal som uhladila. Išlo to fajn, s orechovou hmotou sa pracovalo robilo dobre. 
 
  Takto som obalila všetky piškóty a potom som ich iba obalila v kakaovom prášku.
 
 
 
Ja som použila naturálne kakao, preto je trocha bledšie ako klasické holandské. Odporúčam obaľovať v hlbšej nádobe, pretože kakaový prášok je jemný a má tendenciu šíriť sa do okolia. 
 
 
 
Hotové krumpličky som dala stuhnúť cez noc do chladničky a na druhý deň som ich uložila do košíčkov. Vzhľadom na veľkosť koláčikov som použila košíčky určené na pečenie muffinov. 

 
Krumpličky sú chuťovo naozaj výborné. Sú jemné a lahodné, a jeden kúsok vám zaručenene nebude stačiť. 


 
 
 
 
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára