20. januára 2025

Avokádové chuťovky

Milujem pokrmy studenej kuchyne - tej tradičnej a aj tej zdravšej. V posledných rokoch sme si doma veľmi obľúbili avokádovú nátierku, tak som tentoraz pripravila avokádové chuťovky. 
 

Avokádo má neutrálnu chuť, preto tieto chuťovky môžete zdobiť okrem syra aj zeleninou a aj ovocím. Ja sa zvyčajne neviem rozhodnúť, preto robím chuťovky aj s ovocím aj so zeleninou. A ak pridáte k zelenine aj kúsok opečenej mäsitej slaniny alebo sušenej šunky, tak to bude tiež veľká lahôdka.


 
POTREBUJEME (na 8 - 10 kusov) :
 
na nátierku
 
1 väčšie zrelé avokádo
1-2 strúčiky cesnaku
citrónovú šťavu z 1/8 citróna
soľ
korenie
1/4 ČL med 

na ozdobu

syr Feta
cherry paradajky
čerstvé maliny
semienka granátového jablka
opražená slaniny
čerstvé bylinky (tymián, oregano, petržlenová vňať)

iné : pečivo, chleba

 
PRÍPRAVA :

Je dôležité, aby ste použili zrelé avokádo, pretože ak použijete príliš tvrdé okrem toho, že sa s ním zle pracuje, nemá tú správnu chuť. Dužinu avokáda v miske roztlačíme vidličkou, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a medom. Med spolu s citrónovou šťavou zabezpečí okrem chuti aj to, že že si avokádo zachová peknú zelenú farbu a predčasne nezoxiduje. Ak budete zdobiť ovocím, cesnak nepridávajte, alebo iba minimálne množstvo. Kolieska pečiva alebo chlebíka si opečieme nasucho na panvici. Nátierku rovnomerne rozdelíme na opečené a vychladnuté pečivo (chlebík) a zdobíme podľa chuti a fantázie.
 

Ja mám veľmi rada kombináciu avokáda a malín či jahôd, prípadne granátového jablka, ktorých chute spolu veľmi dobre harmonizujú. Čo sa syra týka, jednoznačne môžem odporučiť syr Feta alebo podobný typ syra s výraznou chuťou, pretože neutrálna chuť avokáda potrebuje chuťovo výraznejšieho parťáka.
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára