26. augusta 2021

Mäsové guľky v horčicovej omáčke

Večer som vytiahla z mrazničky mleté mäso s tým, že niečo z neho dnes vymyslím k obedu. Nakoniec z toho vznikla táto dobrota. Dá sa robiť v zdravšej aj menej zdravšej verzii - v závislosti od množstva druhu použitého mäsa, množstva použitého masla a od množstva a druhu použitej smotany, takže si môžu pochutnať aj zdravšie sa stravujúci stravníci.


Omáčka má pomerne výraznú chuť, teda odporúčam guľky jemnejšej chuti, aby sa nám nebili dve výraznejšie chute, a preto je v recepte použitý sušený cesnak, ktorý nemá takú výraznú arómu ako ten čerstvý (ak by sa niekomu zdalo, že čerstvý cesnak by bol lepší) - ale samozrejme každý si môže mäso ochutiť podľa svojich chutí. 


POTREBUJEME (na 2-3 porcie) :

na guľky 

500 g mleté mäso (použila som mix hovädzieho a bravčového)
1 celé vajíčko
soľ a čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie podľa chuti
štipka strúhaného muškátového orieška
sušený cesnak
1-2 PL strúhanky
posekaná čerstvá petržlenová vňať
1 PL olivový olej
50 g maslo

na omáčku

panvica s výpekom z opekania guliek
cca 2 dl teplý zeleninový vývar
180 ml smotany (na varenie alebo na šľahanie)
soľ a čerstvo mleté farebné alebo čierne korenie podľa chuti
1 ČL hnedý cukor (alebo klasický)
1-2 ČL dijonskú horčicu (alebo podľa chuti)
posekanú petržlenovú vňať na posypanie

PRÍPRAVA :

Na guľky zmiešame všetky suroviny okrem masla a olivového oleja. Vypracujeme kompaktnú hmotu, z ktorej navlhčenými rukami robíme guľky - veľkosť je na každom akú si zvolí. Mne vyšlo z uvedeného množstva 16 guliek priemeru asi 3,5 cm. Na panvici rozohrejeme olej a maslo a guľky opražíme zo všetkých strán do zlatista. Vyberie z panvice von, podľa možnosti udržiavame teplé.

Do výpeku prilejeme teplý vývar, smotanu, dobre premiešame, pridáme dijonskú horčicu, cukor, soľ, korenie - za stáleho miešania (aby sa suroviny spojili) necháme prebublávať asi 5-7 minút. Do omáčky vrátime guľky, premiešame, prehrejeme a podávame s prílohou podľa chuti.


Ja som  nad prílohou trocha dumala  -  nevedela som sa rozhodnúť, aká príloha by sa  k  mletému mäsu najviac.  Najskôr  som rozmýšľala nad zemiakmi, potom nad ryžou (kvôli omáčke), ale nakoniec som sa rozhodla  pre cestoviny a bola to dobrá voľba. Ale viem si guľky a omáčku predstaviť aj s čerstvou chrumkavou bagetou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára