19. júna 2021

Punčová roláda ... alebo "punčák" for ever

PUNČÁK (punčový zákusok) má u nás dlhú tradíciu. Piekavala ho za môjho detstva (čo je už strááášne dávno) moja krstná mama na každé sviatky či oslavu podľa nášho tradičného receptu. Dodnes je to môj najobľúbenejší koláč a robievam ho pomerne často v rôznych formách. Naposledy som ho robila vo forme rolády, pretože tá mi v zbierke chýbala.


Ja som robila na skúšku iba polovičnú roládu, ale recept pridávam na jednu klasickú celú roládu.

POTREBUJEME :

korpus (treba upiecť dva)

2 x 4 vajíčka (žĺtky a bielky osobitne)
2 x 4 PL polohrubá múka 
2 x 4 PL práškový cukor

sirup / punč

3 hrste mrazené maliny
2 dl voda
1 dl biely rum (alebo tmavý či pár kvapiek rumová aróma)
citrónová šťava z 1/4 citróna
pomarančová šťava z 1/2 pomaranča
1 PL krupicový cukor alebo podľa chuti (nemusí byť)

poleva

cca 300 g preosiaty práškový cukor
1-2 PL vriaca voda
citrónová šťava podľa potreby
1 kvapka gélovej potravinárskej červenej farby

iné : pikantný lekvár (malinový, jahodový, ríbezľový)

PRÍPRAVA :

Každé cesto pripravujeme a pečieme osobitne. Bielky vyšľaháme s lyžicou práškového cukru do tuhej hustej peny s trochou soli. Žĺtky vymiešame na hladko so zvyškom práškového cukru. Postupne do žĺtkov pridávame múku a vyšľahaný sneh. Pomaly premiešavame. Cesto vylejeme na mastný papier na plechu alebo na fóliu na pečenie, rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 8-10 minút do ružova. Cesto nesmie byť vysušené. Týmto spôsobom upečieme aj druhé cesto.

Pokiaľ sa pečú a chôadnú korpusy - pripravíme si sirup. Mrazené maliny rozmixujeme s vodou, rumom, citrónovou a pomarančovou šťavou (arómou) a cukrom. Prepasírujeme.

Keď je upečené cesto ešte teplé, stočíme ho aj s papierom do rolády. Vychladnuté stočené korpusy rozvinieme, opatrne odstránime papier na pečenie. Jeden korpus potrieme redším lekvárom, položíme naň druhý korpus, ktorý výdatne lyžicou polejeme punčom. Necháme ho vsiaknuť. Aj tento korpus natrieme lekvárom. Takto spojené korpusy spolu stočíme do rolády. Uložíme cca na 2-3 hodiny do chladničky. 

Po schladení roládu polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že vidličkou do hladka vymiešame preosiaty práškový cukor s vriacou vodou, citrónovou šťavou a kvapkou potravinárskej farby. Poleva nesmie byť veľmi riedka, pretože stečie dolu - ak sa Vám bude zdať riedka, tak pridajte cukor. 

A prečo "punčák" navždy ? ... jednoducho ho milujem a toto sú zatiaľ moje doterajšie punčové variácie 😋😋😋


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára