Občas si doprajeme zmenu oproti klasike, a tak sme aj nedávno mali králika z domáceho chovu od známeho. A keďže rada skúšam nové kombinácie a chute, tentoraz som robila králika trocha netypicky - na slivkách, s červeným vínom. Robila som podľa tohto receptu z internetu, s drobnými úpravami.
POTREBUJEME (3-4 porcie) :
250 g sušené slivky
2 dl červené víno
30 g maslo
2 PL ocot
2 ks bobkový list
celé čierne korenie
sušený tymián
soľ
mleté farebné alebo čierne korenie
1 PL lekvár (slivkový, ríbezľový, brusnicový)
1 PL hladká múka
2 PL rastlinný olej
POSTUP :
Králika deň vopred alebo ráno naložíme do nálevu, ktorý pripravíme z octu, vína, celého korenia, bobkového listu - počas marinovania aspoň raz otočíme. Sušené slivky aspoň na pol hodinku až hodinku zalejeme vodou alebo vínom. Na panvicu dáme olej a maslo a rozohrejeme. Králika pred prípravou vyberieme z nálevu (nálev odložíme, budeme ho ešte potrebovať) a osušíme. Následne sprudka opečieme z oboch strán na panvici. Po opečení pridáme k mäsu nálev, sušené scedené slivky, prikryjeme a panvicu a mäso šupneme do rúry zohriatej na cca 180°C a dusíme do mäkka (cca 50 minút až hodinu). Keď je mäso mäkké vyberieme ho von z panvice (pekáča), pridáme kvapku vína, zaprášime múkou, pridáme džem a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme soľou a korením.
Hrnčeková knedľa (3-4 porcie) :
Rožky pokrájame na kocky, navlhčíme mliekom, pridáme vajíčka, soľ, korenie, vegetu, posekané bylinky, múku a všetko dobre premiešame. Keď sa ponáhľam dávam celé vajíčka, ak mám čas pridám iba žĺtky a nakoniec jemne vmiešam sneh z bielkov - kneďľa bude nadýchanejšia.
Šálky dobre vymastíme maslom, môžeme vysypať hrubou múkou (niektoré recepty uvádzajú vysypať iné nie) a zmes rozdelíme do šálok, asi do troch štvrtín. Mne vyšli 3 hrnčeky. Šálky postavíme do vyššieho hrnca (tak, aby sa dal hrniec prikryť pokrievkou), okolo nalejeme vodu do 3/4 výšky šálok, prikryjeme a privedieme k varu. Keď voda začne vrieť pokrievku odložíme a varíme ešte 15-20 minút. Šálky vyberieme z hrnca, necháme chvíľu chladnúť a knedlíky vyberieme - ak to nejde, obrežeme nožom boky a mali by sa dať dobre vyklopiť. Pokrájame a teplé podávame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára