23. januára 2020

Tataráčik z červenej repy

Ja som cviklu (červenú repu) "objavila" ako chutnú a pre kuchyňu vďačnú potravinu iba pred pár rokmi, a odvtedy sa snažím ju zaraďovať do jedálnička. Jediné čomu som zatiaľ neprišla na chuť je šťava z červenej repy - inak nemám problém ju zjesť surovú, varenú či pečenú, teplú aj studenú 😋😋


Posledných pár rokov si dokonca pestujem cviklu v záhradke - a je to naozaj nenáročná surovina - stači zasadiť, keď vzdíde pretrhať a potom už iba aspoň občas polievať.  Plody sa dajú konzumovať ako mladé malé cvikličky alebo dorastené mega buľvy. Výborné sú aj mladé listy, ktoré sa hodia do šalátov. Tentoraz som robila "tataráčik".

Na cca 4 porcie potrebujeme : 

4 malé alebo 2 stredne veľké červené repy
2 PL majonézy light
1 šalotku alebo červenú cibuľu
1 ČL (kopcovitá) hrubozrnnej alebo dijonskej horčice (alebo podľa chuti)
2 ČL balzamikovej redukcie
pár kvapiek chilli omáčky alebo Tabasca
posekaná petržlenová vňať

PRÍPRAVA :

Červenú repu uvaríme alebo upečieme (varíme alebo pečieme umytú, neolúpanú cviklu - cca 3/4 hodiny až 1,5 hodiny podľa veľkosti repy, pri pečení zabalíme každú repu do alobalu a pečieme na 200°C - dĺžka pečenia ako pri varení). Mäkkú repu očistíme, pokrájame na menšie kusy (ideálna je sklenená doska) a spolu s ostatnými surovinami zmixujeme. Podávame na nasucho opečenej hrianke, ktorú môžeme jemne potrieť cesnakom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára