Občas príde chuť pochutnať si na niečom inom ako tradične konzumujeme. Tentoraz som si spomenula na domáceho zajaca, ktorého som pred časom kúpila a odpočíval v mrazničke. A pretože ja iba veľmi nerada pripravujem dookola tie isté recepty, rozmýšľala som ako ho pripraviť. A keďže ja viac-menej varím veľmi intuitívne, teda nepripravujem sa dopredu (s výnimkou osláv a podobne), tak som recept musela prispôsobiť aj tomu, čo dom aktuálne poskytol.
Nakoniec som sa nechala inšpirovať
receptom od šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorého recepty mám veľmi rada a
jedlá pripravované podľa nich boli vždy chutné a aj toto bolo výborné, preto si ho sem ukladám, aby som ho nemusela nabudúce hľadať, lebo tento recept určite ešte urobím.
POTREBUJEME (na 2 porcie) :
2 kusy zajačie stehná
2 PL olivový olej
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1,5 -2 dl suché červené víno
1,5 - 2 dl vývaru (zeleninový, hydinový) alebo vody na podlievanie
soľ
čerstvo mleté korenie
hladká múka na obalenie
hrsť sušených sliviek bez kôstky
1 kopcovitá PL slivkový lekvár
50 g maslo
čerstvý tymián
bylinky na ozdobu
PRÍPRAVA :
Cibuľu a polovicu cesnaku očistíme, pokrájame nadrobno, opekáme v hrnci na troche olivového oleja. Stehná osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a keď sú cibuľa a cesnak opečené pridáme do nich stehná a opečieme ich z oboch strán do zlatista. Následne pridáme sušené slivky pokrájané na menšie kusy, čerstvý tymian, slivkový lekvár, červené víno a premiešame. Keď sa z vína odparí alkohol podlejeme teplým vývarom alebo vodou (odporúčam vývar) tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Prikryjeme a dusíme na miernom ohni do mäkka. Podľa potreby podlievame vývarom alebo vodou, tesne pred dokončením pridáme kúsok masla.
Podávame s prílohou podľa chuti - ja som tentoraz zvolila batátovo-zemiakovú kašu a pečenú mladú mrkvu.Na kašu som uvarila v osolenej vode očistené a pokrájané batáty a zemiaky do mäkka (zemiaky dodajú konzistenciu, samotný batát je veľmi riedky), pridala som maslo, ochutila som soľou a korením. Mladú mrkvu som prekrojila na polovice a opekala na panvici na masle a olivovom oleji do polomäkka, ku koncu som pridala trocha hnedého cukru a nechala skaramelizovať, ochutila som soľou a korením. Na tanieri som ozdobila a dochutila čerstvými bylinkami (oregano, tymián).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára