15. mája 2022

Kuracia zmes na spôsob karí v miskách z lístkového cesta

Lístkové cesto nevyužívam príliš často, ale mala som jedno už dávnejšie uložené v mrazničke a usúdila som, že je treba ho minúť. Včera som urobila jednoduché taštičky plnené šunkou a syrom aj kuracou zmesou so syrom a špenátom, ale jeden kúsok cesta mi zvýšil. 
 
Keď som uvažovala čo s ním, spomenula som si na mini košíčky plnené syrovou plnkou, ktoré som robila asi dva roky dozadu na Silvestra a skrsol mi v hlave nápad urobiť väčší košíček a naplniť ho kuracou zmesou pripravenou na spôsob karí.
 
 
 
POTREBUJEME (na 4 porcie) :
 
cca 2 balenia hotového rozvaľkaného lístkového cesta
          alebo 300 g mrazeného lístkového cesta
2 väčšie kusy kuracie prsia alebo stehná bež kože a kostí
2-3 kusy šalotka
30 g maslo
korenie Garam masala podľa chuti
korenie Karí podľa chuti
1-2 dl smotana (na varenie alebo na šľahanie), alebo kokosové mlieko
čerstvá chilli paprička, alebo červená čerstvá kápia podľa chuti
koriandrová alebo petržlenová vňať podľa chuti
soľ podľa chuti
sezamové semienka na posypanie (ja som použila biele aj čierne)
bylinky na zdobenie  

PRÍPRAVA :

Najskôr som si pripravila misky z lístkového cesta. Lístkové cesto som rozvaľkala na tenko (asi 1 mm) - ak máte hotové rozvaľkané cesto, ušetríte čas a svoje ruky. Z cesta som vykrojila najskôr plné kolieska (priemer asi 10 cm) a dvojnásobný počet rovnako veľkých koliesok, z ktorých som vykrojila menšou vykrajovačkou (priemer 7 cm) stred - ten môžeme použiť napríklad na jednoduché slané pagáčiky ku karí alebo z nich urobiť malé sladké či slané taštičky. Okraje plných koliesok som potrela rozšľahaným vajíčkom, priložila vykrojené koliesko, potrela vajíčkom a priložila druhé vykrojené koliesko - na jedno plné koliesko teda potrebujeme dve vykrojené, aby sme mali pekné vyššie okraje misky. Vrch druhého kolieska som potrela vajíčkom a posypala bielymi a čiernymi sezamovými semienkami. Takto pripravené cesto uložíme na plech vyloženým papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 200°C pečieme do zlatista - mne to trvalo asi 15 minút.

Pokiaľ sa pečú budúce misky, pripravila som si náplň. Na masle som orestovala nadrobno pokrájanú šalotku, pridala som na malé kúsky pokrájané kuracie prsia, korenie Garam masala a korenie karí, mäso som zatiahla zo všetkých strán, pridala som nadrobno pokrájanú čerstvú kápiu (chilli papričku som nemala) a postupne som pridávala smotanu a nechala v nej mäso podusiť do mäkka - trvá to iba chvíľu. Úplne nakoniec som všetko dochutila soľou a vmiešala som posekanú vňať.
 
Do výpeku z mäsa som pridala ešte trocha smotany a korenia Karí a nechala som prejsť varom, dochutila soľou a podávala som spolu s tyčinkami z lístkového cesta (využila som zbytok cesta) ku karí.


 
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára