5. marca 2022

Amaretto rezy

Tento recept je od kamošky, ktorá pečie výborné koláčiky. Sú to lahodné, chuťovo veľmi jemné rezy. Trocha som sa bála pudingovo - maslového krému, ktorý sa mi už viackrát predtým pri iných koláčoch nepodaril podľa predstáv, ale tentoraz vyšiel výborne a nebol ani veľmi ťažký od masla.

POTREBUJEME (na cca 14 - 16 kúskov) :

cesto 

120 g mandľová múka
100 g krupicový alebo kryštálový cukor
4 bielky
2 PL hladká múka (môže byť aj bez múky)
štipka soli
 
krém
 
2 žĺtky
1/2 balenia mandľového pudingu
100 g krupicový alebo kryštálový cukor
200 g mlieko
2-3 PL Amaretto likér
180 g maslo izbovej teploty
2 PL Mascarpone
 
ganache
 
200 g mliečna čokoláda
150 g smotana na šľahanie 
 
iné :  nasekané mandle na posypanie
 
PRÍPRAVA :
 
Najskôr odporúčam uvariť puding, pretože potrebuje vychladnúť. V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok, žĺtky, polovicu cukru. Zvyšok mlieka s druhou polovicou cukru dáme zovrieť - keď zovrie, pridáme žĺtkovo-cukrovo-pudingovo mliekovú zmes a uvaríme hustý puding. Ihneď po uvarení puding prikryjeme potravinárskou fóliou (fóliu dávame priamo na puding), aby sa nevytvorila koža. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Na cesto vyšľaháme bielky so štipkou soli do peny, pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme mandľovú múku (ja som použila 3/4 mandľovú múku a 1/4 mleté lieskovce, ktoré som potrebovala minúť). Premiešame a v tenšej vrstve rozotrieme na pekáč vyložený papierom na pečenie (môj plech má vnútorný rozmer 38 x 34 cm). Pečieme v rúre zohriatej na 165°C - čas pečenia sa v recepte uvádza 20 - 25 minút. Treba piecť podľa svojej rúry, mne stačilo 17 minút. Necháme trocha vychladnúť, opatrne stiahneme papier a necháme vychladnúť úplne.
 
 

Pokiaľ cesto trocha vychladne dokončíme krém. Vychladnutý puding prešľaháme, pridáme k nemu maslo izbovej teploty (rovnaká teplota masla a pudingu je dôležitá, inak sa krém môže zraziť), Amaretto, prešľaháme, pridáme Mascarpone, prešľaháme a krém máme hotový.
 
Plát cesta po dĺžke prekrojíme na polovicu. Na jednu polovicu natrieme polovicu krému, prikryjeme druhou polovicou cesta, zvyškom krému potrieme vrch, prípadne aj boky. Necháme v chladničke zatuhnúť. 
 
 
 
Na ganache zohrejeme smotanu po bod varu a horúcou smotanou zalejeme na kúsky nasekanú čokoládu. Necháme minútu - dve postáť a rozmiešame na hladkú konzistenciu.
 
Zachladený koláč polejeme čokoládovou ganache, posypeme posekanými madľami alebo mandľovými plátkami, necháme stuhnúť a vychutnávame.



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára