4. júla 2021

Výborné raňajkové bagle bez droždia

Na tento recept som natrafila náhodou na nete. Autorkou je pani Mirka Van Gils Slavíková. A akurát sa mi hodil, pretože sa nám minul chlieb a ďalší budem piecť až zajtra (predsa len kváskový potrebuje svoj čas). Síce mám vždy v zálohe celozrnný toastový chlebík, ale prečo nevyskúšať niečo nové. Všetky suroviny som mala doma, takže som sa pustila do pečenia. Je to šup-šup recept, do pol hodinky boli bagle už upečené. Inak z veľmi podobného cesta pečiem rýchle koláčiky so slivkovým lekvárom, ale na slano ma toto cesto nenapadlo použiť.

POTREBUJEME (na 4 väčšie kusy) :

250 g hladká múka
250 g biely neochutený netučný jogurt
3 g soľ
10 g prášok do pečiva
1 malé vajíčko na potretie
semienka na posypanie

PRÍPRAVA :

Pripravíme si suroviny. V mise zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva, pridáme jogurt a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto. 

Preložíme na podložku, premiesime, rozdelíme na 4 rovnaké časti - vyšli mi 4 kusy po 127 g. Z každej časti vytvarujeme guľku a z každej guľky vyvaľkáme šúlok dlhý cca 24 cm a hrubý asi 2 cm. 


Z každého šúľka vytvoríme kruh, konce dobre spojíme aby sa pri pečení nerozišli. Ja som po spojení cez stredový otvor spoj ešte zľahka pregúľala, aby získal kruhový tvar. Takto pripravené bagle potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a posypeme ľubovoľnými posypmi. Ja som použila čo dom dal - sezamové  a ľanové semienka, čierny kmín (černuška) a sušené levanduľové kvietky. 

Potierala a sypala som mimo pekáča - na tanieriku, ale pokojne môžete aj rovno na pekáči. 


Pečieme v rúre zohriatej na 190°C. Podľa originál receptu sa majú piecť na vrchnej mriežke 10 - 15 minút. Ja som sa bála, že sa mi úplne hore príliš spália, tak som piekla na druhej úrovni od vrchu asi 18 - 19 minút.


Pečivko je vláčne a chutné. Najlepšie bude samozrejme hneď za čerstva. Ak zvýši uvidím aké bude večer či prípadne druhý deň.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára