Torty pečiem veľmi zriedka - zvyčajne k Novému roku a k hodom, pretože torty sú pre mňa už vyššia cukrárčina. Cez ostatné zimné sviatky ma však prekvapil Covid, na pečenie nebolo sily, takže tortička je až teraz k Veľkej noci. Rozmýšľala som akú kombináciu zvoliť - aby bola torta chutná, nie veľmi ťažká na trávenie a nie príliš náročná na prípravu. Nakoniec vyhrala kombinácia káva-karamel-rum doplnená vláčnym kakaovým korpusom 😀.
Po upečení som boky obrezala nožom, korpusy som vybrala z formy a hore drdy (spodkom hore) som ich nechala na mriežke úplne vychladnúť (papier na pečenie som odstránila). Po vychladnutí som každý korpus prerezala na dve polovice.
Pokiaľ sa piekli korpusy - pripravila som si slaný karamel. Do panvice (ja mám panvicu s nepriľnavým dnom) som nasypala cukor a na miernom ohni som ho nechala úplne rozpustiť a skaramelizovať. Keď bola zmes úplne tekutá a hladká bez kryštálikov cukru, vmiešala som smotanu, nechala prebublať a nakoniec som pridala zmäknuté maslo a sol (množstvo soli si každý upraví podľa svojej chuti). Karamel necháme čiastočne vchladnúť.
Ako posledný som robila krém. Zmixovala som Mascarpone, cukor a smotanu a nakoniec som postupne všľahala vlažný karamel (karamel musí byť ešte tekutý, inak sa dobre nerozmixuje).
Keď som mala všetky časti torty pripravené skladala som. Každý korpus som pokropila rumom a uvarenou kávou, potrela časťou krému a krémom som potrela aj boky a vrch torty. Časť krému (cca 3 lyžice) som si odložila. Tortu som cez noc nechala stuhnúť, pretože s príliš mäkkým krémom sa zle robilo. Na druhý deň som vychladenú tortu obtrela zvyšným krémom, uložila som ozdoby, spodok torty som obsypala krokantom a nechala zatuhnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára