19. apríla 2021

Sedano polievočka s medvedím cesnakom

Ako jednoducho vznikne nový recept. Polievku zo stonkového zeleru (sedano) robievam často a rada, pretože je jednoduchá na prípravu a má jemnú chut, takže aj tí, ktorí nemajú zeler radi kvôli jeho výraznejšej vôni sa jej nemusia báť - tepelnou úpravou sa výrazná vôňa takmer celkom stratí. Dokonca jej chuť je taká jemná, že sa si ju dochucujem kvapkou octu, alebo ju podávam s opraženým chipsom zo sušenej šunky alebo pri jej príprave používam vývar z údeného mäsa, ktorý jej dodá zasa inú chuť.

Tentoraz mi zvýšilo asi za hrsť medvedieho cesnaku - tak som si povedala, že vyskúšam pokrájaný cesnak pridať ku koncu varenia do základnej zelerovej zmesi. A musím povedať, že to vôbec nebola chyba - výsledok ma veľmi milo prekvapil, medvedí cesnak okrem peknej farby dodal aj jemnú cesnakovú chuť a tým tak akurát oživil jemnú chuť polievky. 

POTREBUJEME (na 3 - 4 porcie) :

250 g stonkového zeleru
1 väčší zemiak
1 väčšia šalotka
700-750 ml zeleninový vývar
1 hrsť posekaného medvedieho cesnaku
20-25 g maslo
čerstvo mleté korenie
soľ

PRÍPRAVA :

Stonkový zeler umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké mesiačiky hrubé cca 2-3 mm. Šalotku očistíme a pokrájame na drobno. Zemiak očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Vývar zohrejeme alebo použijeme čerstvo pripravený. 

V hrnci na miernom plameni rozpustíme maslo, pridáme pokrájanú šalotku a pokrájaný zeler, premiešame a prikryté dusíme na miernom plameni 10 minút - pozor zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť. Následne pridáme pokrájaný zemiak, teplý vývar, prikryjeme a varíme 25 minút. Pridáme posekaný medvedí cesnak, premiešame a varíme ešte 5-7 minút. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, pretože stonkový zeler má dlhé vlákna, ktoré sa úplne nerozvaria. Prepasírovanú zmes v prípade potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým korením a teplé podávame - napríklad s krutónmi a mikrobylinkami ako ja.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára