Špargľa, najmä tá zelená patrí medzi jarnú zeleninu, na ktorú sa teším celú zimu. Tento rok mi kamarátka priniesla nádielku bielej aj zelenej špargle, tak som rozmýšľala čo s ňou. Nejaké špargľové recepty som v minulosti už robila, ale ja sa len nerada opakujem a vždy ma láka vyskúšať niečo nové.
Z bielej špargle som urobila jednoduchú "krémovú" polievku a zo zelenej špargle som vyskúšala práve tento "koláč", pretože som potrebovala minúť lístkové cesto. Bola to dobrá voľba, výsledkom bolo naozaj chutné jedlo.
POTREBUJEME :
zelenú špargľu (na jednu porciu cca 6 -8 kusov)
lístkové cesto
olivový olej
soľ
korenie (ideálne čerstvo mleté)
chilli vločky
šalotku alebo cibuľu
Mozarellu
vajíčko
sezamové semienka
iné
papier na pečenie
pekáč
mašlovačku
vidličku
PRÍPRAVA :
Pripravíme si všetky suroviny. Špargľu
umyjeme, osušíme a skrátite na dĺžku cca 12 cm a ochutíme soľou, korením, chilli
vločkami a olivovým olejom. Ja som na pekáč dala papier na pečenie a priamo na tento som dala olej, soľ, korenie a chilli vločky. V tejto zmesi som špargľu pekne "okúpala" tak, aby bola celá obalená.
Takto pripravenú špargľu som zarovnala do bloku uložíme
na papier na pečenie, zarovnáme, navrch uložíme kolieska očistenej
šalotky alebo klasickej cibule, podľa chuti. Ja používam šalotku, pretože má jemnejšiu chuť. Na cibuľu rozložíme v jednej vrstve plátky Mozarelly (ja som mala mini Mozarellu).
Takto pripravenú špargľu prikryjeme plátkom lístkového cesta (ja som využila hotové vyvaľkané cesto), ktorý bude z každej strany väčší cca o 1,5-2
cm ako pripravená špargľa.
Okraje cesta vidličkou pritlačíme okolo špargle,
potrieme vajíčkom, môžeme ale nemusíme posypať sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190-200•C. Pri tejto teplote pečieme do zlatista - mne to v mojej rúre trvalo asi 14-15 minút.
Po upečení 2-3 minúty necháme odpočinúť na plechu a potom
pomocou obracačky obrátime a teplé podávame. Ja som posypala čerstvým tymianom a podávala som so cherry rajčinkami, ktoré toto chutné papaníčko pekne doplnili svojou sviežou chuťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára