2. januára 2024

Jemné vanilkovo-pomarančové košíčky

Mini košíčky robievam väčšinou ako z núdze cnosť, teda keď mi z iného pečenia zostane krém, čokoláda a podobne. Tentoraz som ich robila na objednávku pre kolegyňu k sviatkom, pretože keď som ich priniesla prvý krát na ochutnávku do práce, tak jej veľmi zachutili. Sú chuťovo veľmi jemné, takže sú určené pre tých, ktorí majú radi koláčiky jemnej a lahodnej chute.
 
 
Košíčky kupujem hotové u nás v cukrárskych potrebách, pretože v tejto podobe  (s kolmými stenami a rovným dnom) takúto mini verziu (priemer 4 cm) doma neupečiem.
 
POTREBUJEME :
 
20 ks hotové mini košíčky s priemerom 4 cm 
pomarančový džem
 
krém
 
40 g šľahačková smotana
30 g kryštálový cukor
65 g maslo
kvapka rumu alebo rumovej arómy
na špic noža mletá vanilka alebo vnútro z 1/2 vanilkového struku, alebo trocha vanilkovej pasty 
 
poleva
 
100 g mliečna čokoláda 

zdobenie

50 g biela čokoláda
lupene jedlých ruží
čokoládový posyp
jedlý zlatý prášok

PRÍPRAVA :

Najskôr si pripravíme krém. V menšom hrnci zvaríme smotanu s cukrom, varíme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Odstavíme bokom a necháme vychladnúť. Do vychladnutého (u mňa jemne vlažného) vmiešame maslo a vyšľaháme na jemný krém. Ja som pridala na ochutenie som pridala kvapku rumu, ktorý dodal vôňu (ak robíte aj pre detí môžete nahradiť rumovou arómou alebo vynechať). Odložíme do chladničky - ja som si krém dala rovno do cukrárskeho vrecka a odložila do chladničky takto rovno pripravený na plnenie. 

Polevu si pripravíme tak, že rozpustíme bielu čokoládu nad parou.

A ideme plniť :
 
Na dno košíčkov rovnomerne rozdelíme pomarančový džem (odporúčam, chutí výborne - kupujem v Lídl s kúskami pomarančovej kôry) a na tento nanesieme vrstvu krému. Ja som do džemu cvrkla aj kvapku rumu, môžete použiť rumovú arómu, alebo iba čistý džem. Poslednou vrstvou je čokoládová poleva. Odporúčam plniť pomocou vreciek (džem, krém aj polevu), je to oveľa praktickejšie ako pomocou lyžičky, ale pokojne ako komu vyhovuje.

Na polevu môžete použiť samozrejme čokoládu podľa chuti, u nás je v obľube mliečna, ale dobre bude fungovať aj horká či biela čokoláda, len potom zdobenie treba prispôsobiť farbe polevy. 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára