2. januára 2024

Ázijské karfiolové špízy

Všetci vieme, že zelenina je zdravá pre náš organizmus. Ja nemám problém zjesť zeleninu v surovom stave, ale s tepelne upravenou mám problém, väčšina mi nechutí. Preto hľadám spôsoby, ako ju dostať do jedálnička. Tento recept ma dosť prekvapil, pretože by ma naozaj nikdy nenapadlo karfiol pripravovať na spôsob špízov. Ale keďže mám rada aj ázijskú kuchyňu, vedela som, že ho musím vyskúšať, dokonca som mala doma aj všetky suroviny, takže som kúpila iba karfiol a hurá do toho.
 
 
Musím povedať, že karfiolu výrazná chuť Ázie naozaj sedí. Už v minulosti som pripravovala karfiol ochutený zmesou voňavého orientálneho korenia, ktorý bol vynikajúci a aj táto ázijská verzia bola výborná.

POTREBUJEME (2 porcie) :
 
1 mini karfiol alebo polovicu väčšieho
1 PL repkový olej
1 PL sójová omáčka
1 PL škrob (kukuričný, na ázijskú kuchyňu, zemiakový)
 
na omáčku 
 
150 ml zeleninový vývar
1 ČL škrob (kukuričný, na ázijskú kuchyňu, zemiakový)
1-2 strúčiky cesnak
2 cm čerstvý zázvor
1 PL rybacia omáčka
1 PL sójová omáčka
1 ČL trstinový cukor
1 PL sezamový olej  
 
na servírovanie
 
nasucho opečené sezamové semienka
čerstvá vňať jarnej cibuľky 
 
PRÍPRAVA :
 
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a predvaríme ho. Nesmie byť uvarený príliš do mäkka, pretože sa vám pri napichovaní budú ružičky rozpadávať. 

Kým sa varí karfiol, pripravte si zmes na marinovanie - v miske prešľahajte repkový olej, sójovú omáčku a kukuričný škrob (dnes už existuje aj škrob na ázijskú kuchyňu, čo je zmes kukuričného a zemiakového škrobu, takže môžete použiť aj ten, ale rovnakú službu vám urobí aj zemiakový škrob). Do tejto zmesi namočíme predvarené odkvapkané ružičky karfiolu a necháme ich marinovať 15-30 minút.

Pekáč vyložíme papierom na pečenie, marinované ružičky karfiolu napichneme na drevené špajdle (na každú špajdlu cca 3-4 ružičky), špízy uložíme na pekáč a pečieme v rúre zohriatej na 200°C cca 15 - 30 minút, podľa veľkosti ružičiek a stupňa ich predvarenia.

Počas pečenia si pripravte omáčku, ktorou špízy na tanieri polejete, a ktorá dodá karfiolu tú správnu ázíjskú chuť. Omáčku pripravíme tak, že najskôr v miske zmiešame škrob rozmiešaný v troške zeleninového vývaru. V panvici rozohrejeme sezamový olej, na ňom rýchlo orestujeme nadrobno pokrájaný alebo prelisovaný cesnak, očistený a nastrúhaný čerstvý zázvor, do ktorých pridáme rybaciu aj sójovú omáčku, cukor, zvyšok vývaru a rozmiešaný škrob. Ja som vývar prilievala postupne - regulovala som ním hustotu omáčky. Omáčku miešame a varíme do zhustnutia. Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže omáčku dochutiť chilli alebo chilli omáčkou. 

Upečené špízy podávame posypané nasucho orestovanými sezamovými semienkami a posekanou vňaťou jarnej cibuľky.
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára