Náš figovník tento rok zarodil až na konci jesene, tak sa snažím figy zúžitkovať. Inšpiráciu na tento koláč som našla na Pintereste, ale upravila som množstvo cukru, pretože v pôvodnom recepte ho bolo naozaj príšerne veľa a keďže je sladká aj náplň, aj tretina pôvodnej gramáže bohato stačila. A upravila som si aj chuť ovocného čerstvého džemu - samotný figový džem je pre mňa príliš málo chuťovo výrazný.
Koláčik je chuťovo výborný, nie je vôbec presladený a poteší každého, kto má rád ovocné chute v dezertoch.
POTREBUJEME (na plech rozmerov cca 20 x 30 cm) :
cesto a posýpka
225 g maslo
180 g ovsené vločky (použila som celé jemné)
240 g múka (použila som hladkú a polohrubú)
80 g hnedý cukor
1 ČL prášok do pečiva
štipka soli
náplň
3/4 kg čerstvé figy
2 PL hnedý cukor
šťava z polovice citróna
kôra z celého citróna
kôra a šťava z 1 pomaranča
iné
menší pekáč (cca 20 x 30 cm)
alobal alebo papier na pečenie
PRÍPRAVA :
Najskôr je potrebné pripraviť si náplň. Čerstvé figy umyjeme, pokrájame na menšie kusy, pridáme cukor, citrónovú šťavu, obe kôry (postačí aj citrónová) a rozvaríme. Premixujeme ponorným alebo iným mixérom a nakoniec pridáme pomarančovú šťavu, necháme prejsť varom, odstavíme a necháme vychladnúť.
Zo surovín na cesto a posýpku vypracujeme kompaktnú, ale drobivú zmes. Najskôr zmiešame maslo a cukor, postupne pridáme vločky a múku (múku môžete použiť podľa vlastného uváženia, napr. hladkú a celozrnnú a pod.). Ja som na zmiešanie surovín použila robot. Asi 1/3 zmesi odložíme bokom, zvyšok rovnomerne utlačíme do pekáča vystlaného alobalom alebo papierom na pečenie. Na spodnú časť koláča rozotrieme hrubšiu vrstvu ovocnej náplne a navrch rovnomerne rozmrvíme zvyšok cesta.
V rúre zohriatej na cca 175°C pečieme do zlatista. Pôvodný recept uvádzal dobu 30-35 minút, ale mojej rúre to trvalo dlhšie (cca 45 - 50 minút). Takže doba pečenia môže závisieť od toho ako tá - ktorá rúra pečie.
Necháme vychladnúť, pokrájame a vychutnávame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára