Po celkom vydarenom prvom pokuse o makrónky z pokazených škrupiniek som sa odhodlala k pokusu č. 2, keďže mi zvýšili ešte nevydarené škrupinky z predchádzajúceho pečenia. Rozmýšľala som akú príchuť zvoliť k ružovým škrupinkám (pokazené škrupinky boli ružové). Nakoniec som zvolila ružovú príchuť, pretože vôňa ružovej vody je neskutočná a k malinovému džemu krásne ladí.
A bola to dobrá voľba, tá vôňa je naozaj omamná, len treba ochucovať s mierou, pretože ja mám koncentrovanú ružovú vodu a keď sa jej dá veľa, tak to nerobí dobrotu.
POTREBUJEME (na 17 ks kompletných makróniek) :
škrupinky :
87 g pomleté a preosiate škrupinky makróniek
40 g bielky
35 g krupicový alebo kryštálový cukor
štipka soli
plnka - ganache :
0,3 dl smotana na šľahanie
100 g biela čokoláda
pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely) iné :
malinový džem
pár kvapiek ružovej vody (určenej na potravinárske účely)
PRÍPRAVA :
Najskôr
som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky - najskôr som rozmixovala mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a preosiala - výsledná hmotnosť preosiatej hmoty bola 87 g.
Následne som vyšľahala bielky (stačil mi bielok z jedného veľkého vajíčka) so štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na
3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý sneh.
Do snehu
som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z
nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala
urobiť v ceste osmička. Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s
hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na
podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Plechom so
niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek.
Takto nastriekané budúce škrupinky som nechala zaschnúť pri izbovej
teplote do doby, kedy sa povrch pri dotyku nelepil na prst. Piekla som v
rúre zohriatej na 145°C 20 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev). Upečené
škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich
opatrne zlúpla.
Potom
som naplnila škrupinky - na jednu škrupinku som naniesla po okraji plnku, do
stredu som dala pomocou cukrárskeho vrecka džem, priklopila som druhou škrupinkou,
zľahka pritlačila a nechala v chladničke odpočívať a zatuhnúť v
uzatvorenej dóze.
Malinový
džem som zahriala s troškou vody, pridala som ružovú vodu (nemusí byť) a
následne som pomocou cukrárskeho vrecka nastriekala do stredu medzi
ganache.
Najlepšie sú na druhý deň, ale nevydržala som, a po
pár hodinách som musela ochutnať. Kyselkavá plnka výborne ladí so
sladkými škrupinkami a sladkou ganache. A tá vôňa ...
POZNÁMKA :
Z vlastnej skúsenosti som zistila, že tieto recyklované makrónky potrebujú (aspoň na mojej silikónovej podložke a v mojej rúre) kúsok vyššiu teplotu a o pár minút dlhšie pečenie ako keď robím klasické makrónky - zmes je akoby viac vlhká. A neurobí sa mi na nich nožička ako pri originál makrónkach, ale suknička.
Používam túto ružovú vodu (kúpila som cez internet na nejakej cukrárskej stránke v minulosti) :
Je zrejme viac druhov na trhu, tá moja je veľmi koncentrovaná a stačí iba ozaj máličko aby dodala vôňu a chuť. Výborne chutí aj v zmrzline, pridávala som ju aj do orientálnych sušienok, ale pri pečení sa vôňa sčasti stratila, skoro vôbec ju nebolo cítiť - do pečených dezertov treba pridať o trošku viac.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára