29. augusta 2022

Kačacie prsia s pomarančovo-zázvorovou omáčkou

Toto je zaručene jeden z najlepších receptov na prípravu kačacích pŕs, ktoré som zatiaľ ochutnala a pripravovala. Recept je od šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ktorého recepty mám veľmi rada - všetky recepty od neho, ktoré som doposiaľ pripravovala, boli výborné.


Recept nie je zložitý na prípravu a výsledok je chuťovo výborný. Kombinácia pomarančovej šťavy, medu a zázvoru v omáčke je skvelá. Zázvor a pomaranč spolu výborne ladia.

POTREBUJEME (na dve porcie) :
 
2 kusy kačacie prsia chladené s kožou
1 väčší pomaranč
3-4 cm čerstvý zázvor 
1-2 PL olivový olej
1 PL med
1 veľkú alebo 2-3 menšie šalotky
1-2 plátky masla
soľ
čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie
 
PRÍPRAVA :
 
Ako prvé pripravíme kačacie prsia. Prsia umyjeme, osušíme a kožu ostrým nožom nakrojíme kožu do kríža, dávame pozor aby sme nezakrojili do mäsa - vytekala by nám pri pečení šťava. Prsia opečieme na zohriatej panvici - ja opekám na suchej panvici, pretože mäso tak veľmi neprská ako keď použijeme tuk, a koža pustí dostatok tuku. Najskôr opekáme stranu s kožou, pekne až do hneda, potom druhú stranu necháme zatiahnuť a opekáme 2-3 minúty. Následne kačacie prsia zabalíme do alobalu a dáme dopiecť do rúry zohriatej na 200°C - dopekáme cca 9-10 minút, podľa hrúbky mäsa.
 
Pokiaľ sa dopeká mäsko, pripravíme si omáčku - bez nej to nie je to pravé orechové. Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú očistenú šalotku, pridáme očistený a na drobno pokrájaný čerstvý zázvor, zalejeme šťavou z pomaranča, pridáme med, necháme prebublať, ochutíme soľou a korením a nakoniec pridáme studené maslo, ktoré nám omáčku zjemní.

Upečené mäso necháme pár minúť v alobale mimo rúry oddýchnuť, pokrájame na plátky a podávame preliate fajnovou pomarančovo-zázvorovou omáčkou, s prílohou podľa chuti. 
 
Mne najviac chutia takto pripravené prsíčka so šalátom ochuteným pomarančovou šťavou a s pečenými batatmi - bataty očistíme, pokrájame na mesiačiky alebo iné ľubovoľné tvary, na pekáči pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou a korením, pridáme čerstvý rozmarín podľa chuti a pečieme v rúre zohriatej na 200°C cca 25 minút. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kúskov. Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára