1. augusta 2022

Kváskový špaldovo - ražný chlebík

Kváskujem asi tretí rok a stále sa učím. Dlhší čas som piekla pšenično-ražný chlebík, ale nejako sa mi prestal dariť podľa mojich predstáv, tak som pšeničnú múku nahradila špaldovou a je to lepšie. Márna sláva - domáci je domáci.
 
 
POTREBUJEME :
 
rozkvas
 
100 g celozrnná ražná múka
120 g vlažná voda
2 PL ražný kvások
 
cesto
 
rozkvas
500 g špaldová hladká múka
100 g špaldová celozrnná múka
350 g vlažná voda
2 PL soľ
1-2 PL celá rasca
1 PL olivový panenský olej
 

PRÍPRAVA :
 
Na rozkvas zmiešame všetky suroviny a necháme rozkvasiť. Ja rozkvas nechávam kvasiť v miske kyske - osvedčilo sa mi to najviac. Doba nakvasenia je rôzna - v zime cca 6-7 hodín, v lete keď je vonku teplo tak 3-4 hodiny, podľa teploty.
 
Po nakvasení dám rozkvas do misy, v ktorej budem miešať cesto, pridám vodu, olej  a múku a kuchynským robotom zmiešam. Prikryjem a nechám pol a trištvrte hodinu odpočívať. Po tom pridám soľ a rascu a robotom vymiesim cesto - miesim, pokiaľ sa cesto nezačína odlepovať od stien robota. Potom prikryjem a 3x po pol až trištvrte hodine preložím. Pol hodinu po poslednom preložení cesto preložím z misy na podložku (používam silikónovú podložku posypanú zemiakovým škrobom), cesto roztiahnem, ak chcem nejakú príchuť ochutím (napríklad posypem posekanými oškvarkami alebo sušenou opraženou cibuľou) a stočím do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Ošatku prikryjem a cesto nechám kysnúť buď v chladničke cez noc, alebo na kuchynskej linke pokiaľ nie je ošatka plná. 

Rúru zohrejem na 250°C - súčasne zohrievam aj nádobu na vodu. Keď je rúra zohriata, cesto z ošatky preklopím na papier na pečenie a vložím do nádoby v ktorej budem piecť. Vrch narežem a vložím do vyhriatej rúry, súčasne nalejem do zohriatej nádoby na vodu studenú vodu a rýchlo zatvorím dvere. Pečiem 20 minút, potom teplotu znížim na 200°C, vyberiem nádobu s vodou a dopečiem. Chlebík vyberiem, prikryjem utierkou a na mriežke nechám úplne vychladnúť. Pri najbližšom pečení nafotím aj postup a pridám.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára