25. januára 2022

Kávové makrónky

Po dlhšej dobe som sa opäť vrhla na makrónky. Mala som zvyšné bielky z iného receptu a chcela som vyskúšať švajčiarsku metódu prípravy týchto malých potvoriek. Príchuť som zvolila kávovú. U nás síce nikto kávu nepije, ale chuť kávy v dezertoch máme radi.

 
Úprimne povedané, táto metóda sa mi veľmi nepáči - nie je až o toľko jednoduchšia oproti talianskej (s cukrovým rozvarom), rovnako potrebujete teplomer na meranie teploty bielok a výsledný efekt nie je taký efektný ako pri talianskej metóde - vadí mi, že škrupinky nie sú také pekné hladké ako pri talianskej metóde a aj konzistentne sú iné, suchšie. Akurát suknička sa urobila celkom pekná. Za mňa som najmenej spokojná s výsledkom spomedzi všetkých troch metód prípravy. Ale možno to chce iba vychytať muchy a upraviť dĺžku či spôsob pečenia. Alebo som nenatrafila na ten správny recept.

POTREBUJEME (na cca 25 - 27 kompletných makróniek) :

na škrupinky :

60 g bielky
60 g krupicový cukor
65 g mandľová múka
65 g  práškový cukor
 
na plnku :
 
120 g biela čokoláda
40 g smotana na šľahanie
1-2 ČL instantná káva
40 g maslo izbovej teploty
 
PRÍPRAVA :
 
Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom a premixujeme. Ja som nemixovala, ale som osievala 2x na jemnom sitku, ale aj tak ostali škrupinky zrnité.
 
Bielky s krupicovým cukrom zahrievame nad parou na 42°C a následne vyšľaháme do tuhého snehu. Do snehu na 2-3x primiešame mandľovo-cukrovú zmes a stierkou premiešavame pokiaľ nám zmes nepadá zo stierky ako láva.

Nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (9 mm) na podložku makrónky. Plechom pár krát pobúchame o stôl aby sme sa zbavili vzduchových bubliniek. Necháme sušiť pokiaľ povrch makróniek nelepí na dotyk, alebo vložíme do rúry vyhriatej na 80°C (funkcia horúci vzduch) a sušíme asi 8-9 minút. Ja som jemne posypala povrch škrupiniek ešte pred sušením kávou.Potom prepneme na program horný a spodný ohrev a teplotu 135°C a pečieme 13-14 minút.
 

Na plnku (najlepšie je plnku pripraviť deň vopred) zahrejeme smotanu až po bod varu, rozpustíme v nej kávu a touto horúcou zmesou zalejeme polámanú bielu čokoládu a rozmiešame na hladkú zmes. Prikryjeme potravinárskou fóliou (fóliu dáme priamo na zmes), necháme vychladnúť a následne stuhnúť do chladničky. Na druhý deň primiešame maslo, dobre premiešame a pomocou cukrárskeho vrecka plníme. Necháme odležať aspoň do druhého dňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára