5. októbra 2021

Lieskovcové makrónky plnené pomarančovou ganache

Makrónky mám veľmi rada - tak nejako som sa do nich postupne zamilovala. Robím najmä makrónky plnené ovocnými plnkami, ktoré perfektne ladia k sladkým škrupinkám. Túto kombináciu som veľmi chcela vyskúšať - a nesklamali ma. Kombinácia škrupiniek z lieskových orechov a voňavej pomarančovej ganache sa ukázala ako výborná voľba. Chuťová bomba.


Na cca 30 - 35 kusov (podľa veľkosti) potrebujeme : 

na makrónky

95 g mleté lieskovce
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2 bielky)
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda
štipka soli

na plnku

150 g biela čokoláda
50 g smotana na šľahanie (min. 33%)
pár kvapiek doTerra Wild Orange
1-2 kvapky gélovej potravinárskej farby


PRÍPRAVA :

Mleté lieskovce a práškový cukor premixujeme a preosejeme - aspoň 2x (ja som osiala iba raz a hmota bola ešte drsná). Do tejto zmesi pridáme 35 g nevyšľahané bielko a stierkou alebo vareškou vymiešame pastu.

Kryštáľový alebo krupicový cukor (95 g) dáme variť s vodou (30 g), varíme pokiaľ zmes nedosiahne 114°C (odmeriame teplomerom alebo si stopneme asi 6 minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v receptoch - ja mám teplomer). Medzitým, ako sa varí cukrový sirup dáme šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom vyšľaháme na tuhú hmotu - mne to trvalo iba cca 2 minúty, ale záleží aj od šľahača.

Bielkovú zmes na 3x stierkou vmiešame do orechovej pasty, dáme do vrecka s hladkou špičkou (videla som robiť už aj bez špičky, ale to chce väčšiu prax) a robíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie alebo špeciálnou podložkou na makrónky. Ja robím aj - aj, lepšie mi vyšli na podložke. Tentoraz som robila všetky na novej podložke, ktorá sa musí ešte "vypiecť", takže nie sú vzhľadovo úplne tip-top.

Výhoda prípravy s cukrovým rozvarom je, že makrónky nemusia zasychať - cukrový rozvar spôsobí, že zasychajú takmer okamžite po nastriekaní na pekáč. Pekáčom pobúchame pár krát o stôl alebo inú podložku a môžeme hneď piecť. Ja pečiem na 145°C (vyhriata rúra, funkcia ventilátor) asi 18 minút (niektorej rúre stačí menej minút - cca 16, treba si odskúšať). Makrónky vyberieme, necháme na pekáči úplne vychladnúť a plníme podľa chuti.

Moje sú plnené pomarančovou ganache - zohriala som smotanu na šľahanie po bod varu, do smotany som pridala gélovú potravinársku farbu a dobre som ju rozmiešala. Smotanu som naliala na polámanú čokoládu, minútu som nechala postáť, rozmiešala som na hladkú kašu, nechala som trocha vychladnúť, prikryla som potravinárskou fóliou a dala som ju do chladničky stuhnúť (najlepšie je ganache pripraviť deň vopred - cez noc super stuhne). Mne zostalo ešte trocha pomarančového Mascarpone krému z torty, tak som ho šupla ku ganache. Potom som odstrihla špičku vrecka a makrónky som naplnila. V uzavretej dóze som nechala cez noc stuhnúť a odležať v chladničke. Zjedli sa rýchlosťou blesku a chutili všetkým. Po pistáciových je to druhá moja TOP plnka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára